Iedere tuin een boom actie KANT 2023

Dit is de actie pagina van onze actie; “in elke tuin een boom”.

We hebben het maximale aantal bomen dat we met deze actie met korting konden uitgeven bereikt!

Dat is gelukt op de laatste dag van de actie, zondag 5 november.
Bestellen is daardoor niet meer mogelijk!

Er zijn nu ongeveer 950 bomen besteld.
Felicitaties aan de mensen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt die dit samen mogelijk hebben gemaakt!

Op deze pagina vind je informatie over de actie, hoe deze werkt, wat de voorwaarden waren, hoe je mee kon doen, uit welke bomen je kon kiezen en natuurlijk waarom bomen zo fantastisch en belangrijk zijn.

De bomenlijst is aangevuld met informatie over de lengte en het gewicht van de boom bij het ophalen. Ook geven we informatie of een boompaal gewenst is en welk verzorgingspakket je kunt gebruiken bij het planten van de boom.

Snel naar:

BOMENLIJST >> HIER

KORTINGSBON >> HIER

Stichting Burgerinitiatief KANT uit Vught en de gemeente Vught willen dat er veel, heel veel, meer bomen worden geplant om (de gevolgen van) klimaatverandering tegen te gaan.
De actie wordt in nauwe samenwerking uitgevoerd met groencentrum Bas van der Bruggen uit Vught.

Bomen, je ziet ze overal. In het park, langs de weg….En bij jou in de tuin?

OPHALEN VAN DE BOMEN – de locatie en tijden 

Van vrijdag 17 november t/m 16 december kun je elke vrijdag en zaterdag de bestelde boom ophalen bij groencentrum Bas v.d. Bruggen, Sint Michielsgestelseweg 5-A.
Dat is een zijstraat van de Haldersebaan, de uitvalsweg van Vught naar Sint-Michielsgestel, juist aan de overkant van de A2. Let erop dat je vanaf de Haldersebaan niet rechtsaf de Sint-Michielsgestelseweg mag inslaan.
Weet je de locatie niet dan klik je hierna voor de locatiebeschrijving.

Je moet direct na de verkeerslichten boven de A2 linksaf gaan, richting kasteel Maurick (niet naar de A2!!, zie foto). En dan weer direct rechtsaf op de parallelbaan. Dat is de Sint-Michielsgestelseweg. Dan steek je even verderop de Haldersebaan rechtdoor over. Let daarbij goed op het verkeer, met name de fietsers op de fietspaden.Er staan 5 reguliere wegwijzerborden naar het groencentrum en wij zetten er nog wat extra bij.

Je hebt bij de bestelling een ophaaldag opgegeven. We verzoeken je om je aan die dag te houden. Wij zetten per dag alleen de bomen neer waarvan wij weten dat die op die dag worden opgehaald. Dat gebeurt om onnodige uitdroging van de wortels en de boom te voorkomen.

Veruit de meeste mensen hebben een bevestiging van het ophaalmoment gehad bij het bestellen. Dus kijk het nog even na!

De ophaaldagen zijn op vrijdag en zaterdag.
Het groencentrum is om 9.00 uur open en sluit om 17.00 uur.

De eerste keer, op 17 en 18 november, komt bijna 70% van de mensen die een boom besteld hebben deze afhalen. We verwachten dan zo’n 350 mensen. Hier lees je een aanvullende instructie voor dit weekend.

OPHALEN VAN DE BOMEN – Hoe kun je de boom vervoeren?
In de bomenlijst zijn de prijzen en uiteindelijke grootte van de bomen vervangen door:

  • De lengte van de boom bij het ophalen (indicatie)
  • Het gewicht van de boom bij het ophalen (indicatie)
  • Een aanwijzing of het verstandig is om een boompaal bij de boom te plaatsen.

Met deze informatie kun je bepalen welk vervoersmiddel je gaat kiezen om de boom of bomen op te halen (fiets, fietskar, personenauto, aanhangwagen et cetera). Zo kom je goed voorbereid bij het groencentrum aan.

VERZORGINGSPAKKET BIJ AANPLANT VAN DE BOOM

Je kunt bij het groencentrum tijdens de ophaaldag een verzorgingspakket aanschaffen. Dat bestaat uit:

  • een zak aanplantgrond IPokon bio) van 30 liter. Hiervoor betaal je normaal € 8,99 aan de kassa van het groencentrum. Nu krijg je nog eens € 2 korting vanwege de bomenactie;
  • een boompaal met bevestigingsband. Deze is zo’n 2,5 meter lang en helpt de boom in de eerste periode van de groei om stevig te wortelen. De complete boompaal kost aan de kassa € 14,95. Ze is niet voor iedere boom nodig. Je kunt dus zelf een keuze maken of je dit wilt. In de bomenlijst is aangegeven voor welke bomen een bomenpaal wordt aangeraden.
  • een instructie om de boom te planten. Je kunt die instructie ook hier downloaden of naar een handig filmpje kijken van de leverancier van de aanplantgrond.

PLANTEN VAN DE BOOM
Deze actie vindt niet voor niks plaats in het najaar. Dit is de beste tijd om een boom te planten. De boom is dan in rust, kan wennen aan zijn nieuwe omgeving en in de lente weer ontwaken. We zijn erg blij dat je interesse hebt een boom in je tuin te planten. We geven graag tips over hoe je dit het beste kunt doen zodat de boom zal aanslaan en je nog jaren kan genieten van je boom. Deze tips vind je hier.
Er is bovendien een handig filmpje van de leverancier van de aanplantgrond met instructies voor het voorbereiden en planten van de boom.

DANKBAAR VOOR DE INZET VAN VRIJWILLIGERS

Onze oproepen zijn niet onbeantwoord gebleven. Bij de ophaaldagen werken vele vrijwilligers die de actie een warm hart toedragen mee om de bomen aan de honderden mensen over te dragen. We zijn dankbaar voor de steun.

WAAROM PLANT JE EEN BOOM?
Bomen verdienen een plek in jouw tuin, omdat ze:
* schaduw en verkoeling geven
* de bodem verbeteren
* mooi zijn
* regenwater vasthouden
* zuurstof geven en CO2 opslaan
* de gevolgen van klimaatverandering beperken
* onderdak bieden aan insecten en vogels
* zorgen voor mooie bloesem en lekkere vruchten

En dat allemaal verenigd in een robuust stukje eigen natuur.
Wie wil nou niet zo een kanjer in de tuin?

De afgelopen maanden hebben we in het Klaverblad en andere lokale pers artikelen geschreven over het nut en de noodzaak om bomen te planten.
Je kunt alle artikelen teruglezen op deze pagina.

KORTING
De korting is bedoeld als een duwtje in de rug om een (extra) boom te planten. Er was keuze uit meer dan 40 verschillende bomen. Alle bomen die door KANT zijn geselecteerd vind je op de bomenlijst, met informatie, prijzen en een foto erbij. Er zijn bomen die klein blijven of bomen die erg groot worden. Je kon kiezen tussen sierbomen of fruitbomen.
De kortingsactie is in september en oktober grootschalig bekend gemaakt door kortingsbonnen te verspreiden in de drie kernen van de Gemeente Vught.

KORTING OP HET VERZORGINGSPAKKET 
We hebben veel bonnen in de vorm van een kleine flyer uitgedeeld om deze actie te promoten. Bewaar de kortingsbon goed! Tegen inlevering van een bon kun je een extra korting krijgen van 2 euro op een verzorgingspakket mocht je die een willen hebben.
Ben je je kortingsbon toch kwijtgeraakt dan kan je die hier vinden.

TUINY FOREST PAKKETTEN

Onderdeel van de actie was ook dat er een prijsvraag is uitgeschreven om een Tuiny Forest te winnen. Daar hebben 13 mensen aan meegedaan en zij krijgen op 14 november allemaal een pakket. Daar zit een mini-bos in voor 6 m2 tuin met 5 bomen, 6 heesters en een kruidenmengsel om in te zaaien. Hier lees je er nog meer over.

GENIET!
Na het planten begint het genieten. Van de bloemen in het voorjaar, de vruchten, de bijen en de vlinders die jouw boom aantrekt, van de wisselende bladkleuren. Maar vooral van een boom die groeit en bloeit omdat jij ervoor zorgt.