Acht acties om insecten te helpen

3 mrt 2021

Door Vogelbescherming is op 22 februari een handzaam artikel geschreven met 8 concrete stappen om insecten te helpen.

Recent onderzoek bevestigt de deprimerende ernst van de insectensterfte wereldwijd. Met onvoorstelbare impact op vogels, vleermuizen, vissen, bloeiende planten en… mensen. Gelukkig hoeven we niet af te wachten tot iemand anders het oplost, want iedereen die wil, kan zelf insecten écht helpen met acht simpele acties.

Gras voor insecten:.Als u op een klein stukje van uw grasveld (pakweg 10 procent) stopt met maaien en het gras ongestoord laat groeien, helpt u insecten enorm.

Inheemse planten. Meestal hebben insecten meer aan inheemse, wilde soorten in de tuin dan aan uitheemse soorten.

Gebruik geen gif. Er zijn echt prima gifvrije alternatieven en veel mensen gebruiken het gif alleen omdat de tuin er dan wat mooier uitziet.

Overbodig licht kan uit. Het is voor u waarschijnlijk een kleine moeite om tuinverlichting en deurlampen uit te doen als u ze niet nodig heeft.

Biologisch afbreekbare zeep voor ramen en auto’s. Gebruik gewoon water uit de regenton (weinig kalk, dus glimmende ramen) of biologische afbreekbare zeep.

Werk aan het imago van insecten.

Voorkom insecten-angst bij kinderen 

Politieke betrokkenheid Blijf insecten helpen door, ook na de landelijke verkiezingen in maart, aandacht te vragen aan alle politieke partijen om zich actief in te zetten voor insecten en biodiversiteit.