Afkoppel light actie: benut uw regenton nog slimmer voor uw tuin

26 jul 2021

Na het succes van de regentonnen actie van vorig jaar komt burgerinitiatief KANT dit jaar met een vervolg. In augustus introduceren we “de afkoppel light actie”. Tijdens deze actie, weer samen met Karwei Vught, kunnen inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt gratis én gemakkelijk een afkoppelslang op hun regenton laten installeren. Zo wordt het regenwater goed benut in de tuin en gaat het niet verloren in het riool. Doet u ook mee?

Vorig jaar zijn er 150 regentonnen verkocht. Veel mensen zijn aan de slag gegaan met het behouden van zoveel mogelijk regenwater in hun ton zodat ze het water konden gebruiken in hun eigen tuin. Maar…… wanneer de regenton vol is, verdwijnt het regenwater weer in het riool. Zonde, want dat water kan de tuin goed gebruiken. KANT wil deze keer het accent leggen op beter benutten van het regenwater. We gaan het je zo makkelijk mogelijk maken.

Waarom beter benutten van regenwater?

Nederland verdroogt. Anderzijds zijn er steeds vaker grote stortbuien, die zorgen voor overlast. Het is goed om zoveel mogelijk in alle tuinen het grondwater aan te vullen. Bewoners hoeven dan ook veel minder hun tuinen te besproeien én we ontlasten de riolering, die soms die stortbuien niet aan kan.

 

Waarom light? 90% van de regen blijft in jouw tuin zonder overlast bij piekbuien.

De actie heet ‘afkoppelen light’.  Wat bedoelt KANT daarmee?  Bij het afkoppelen van het regenwater van de daken naar de regenton stopt de toevoer van regenwater naar het riool vaak volledig. Bij de ‘light’ variant van KANT stroomt het water bij de echte grote piekbuien toch voor een deel het riool in. Dat zorgt ervoor dat de eventuele overlast in jouw tuin kleiner wordt. Bij een gewone regenbui stroomt het regenwater, wanneer de ton vol is, rustig de tuin in. Dit wordt bereikt door een overloopslang in de regenton te plaatsen. KANT kiest voor de light variant omdat niet alle tuinen geschikt zijn voor volledig afkoppelen.
Bij Karwei staat een voorbeeld van een regenton, die light is afgekoppeld. Daar zie je wat we bedoelen.

 

Wat houdt de actie in?

Onze ‘handyman’ Albert komt bij je thuis de overloopslang installeren. Er zijn meerdere opties. KANT heeft een beperkt budget voor deze actie, dus doe snel mee.

Optie 1: Je hebt al een aangesloten regenton. Je wilt alsnog, wanneer de regenton vol is, dat het water terecht komt in jouw tuin. Je kunt dan een overloopslang laten plaatsen. Albert neemt een slang mee en alles wat hij nodig heeft om deze te plaatsen. Deze optie is helemaal gratis!

Optie 2: Je heeft nog geen regenton. Bij Karwei geven ze de hele maand augustus 20% korting op alle regentonnen. Koop er daar één en laat deze ton door Albert aansluiten aan de regenpijp en de door hem de overloopslang plaatsen. Albert neemt een vulautomaat om de ton aan de regenpijp te bevestigen mee en een overloopslang en maakt alles in orde. Je betaalt  hiervoor  €25,-. De overige kosten betaalt KANT.

Optie 3: Je heeft nog geen regenton, en wilt zelf de ton aansluiten. Koop bij Karwei een ton met korting en een vulautomaat voor in de regenpijp en je sluit de ton zelf aan. Je kunt daarna zelf een overloopslang plaatsen of gebruik maken van optie 1.

Staat jouw variant niet bij bovenstaande opties, neem dan contact met ons op en KANT denkt mee met een maatwerk oplossing.

 

Aanmelden

Wil je gebruik maken één van de opties van deze KANT actie? Laat het weten via afkoppelen@welkombijkant.nl . KANT geeft jouw gegevens dan door aan Albert, onze handyman, en hij neemt contact met je op voor alle details en om een afspraak te maken.

Wil je meer informatie over deze of andere acties van KANT? Bekijk dan deze website of volg ons op sociale media @welkombijkant.