Afkoppel light actie: benut uw regenton nog slimmer voor uw tuin

8 jul 2021

Na het succes van de regentonnen actie van vorig jaar benadert burgerinitiatief KANT de actie dit jaar van een andere kant. In augustus introduceren we “de afkoppel light actie”. Tijdens deze actie  kunnen inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt extra voordelig én gemakkelijk een gratis afkoppelset op hun regenton laten installeren, zodat het regenwater optimaal benut wordt in de tuin en niet verloren gaat in het riool. Doe mee, houd het regenwater in uw tuin, koop een regenton of benut uw bestaande ton en koppel af.

Vorig jaar zijn er met de regentonnenactie van KANT in samenwerking met Karwei en de Gemeente Vught in twee weken tijd maar liefst 150 regentonnen met korting verkocht. Veel mensen zijn aan de slag gegaan met het behouden van zoveel mogelijk regenwater in hun regenton, zodat ze het water konden gebruiken in hun eigen tuin.
Maar… wanneer de regenton vol is verdwijnt het regenwater weer in het riool. Zonde want ook dat water kan de tuin goed gebruiken. Daarom geven we een vervolg aan de actie van vorig jaar. KANT wil deze keer het accent leggen op afkoppelen en u tegelijkertijd ontzorgen. We gaan het u zo makkelijk mogelijk maken. Onze gespecialiseerde monteur installeert het afkoppelsetje voor u. Bij een volle regenton loopt het water daarna vanzelf de tuin in.

Waarom light?

De actie heet ‘afkoppelen light’. Dat roept de vraag op: wat bedoelt KANT daarmee?
Bij het volledig afkoppelen van het regenwater van de daken stopt de toevoer van regenwater naar het riool volledig. Bij de ‘light’ variant van KANT stroomt het water bij de echte grote piekbuien voor een deel toch het riool in. Door een overloopslang van twee à drie meter onder het hoogste waterniveau in de regenton te plaatsen, stroomt het regenwater rustig in uw tuin waar u dat wilt.
Dit heeft als voordeel dat er bij piekbuien geen overlast in de tuin ontstaat, maar dat wel het overgrote deel van het water in uw eigen tuin blijft. We kiezen voor de light variant omdat niet alle tuinen geschikt zijn voor het volledig afkoppelen. Zo blijft toch zo’n 90% van de regen bewaard in de tuin!

Actie start 1 augustus, blijf ons volgen!

Ook dit jaar werken we in de actiemaand augustus samen met Karwei en kunt u bij hen een regenton aanschaffen. Onderweg naar 1 augustus komen we met meer informatie op onze website, in lokale bladen en via (social) media.