Afkoppel-light actie weer succesvol

30 aug 2022

Voor het derde jaar op rij is er door de mensen van KANT actie gevoerd om het regenwater beter op te slaan in de bodem.  Inwoners van Vught, Helvoirt of Cromvoirt konden dit jaar goedkoop én gemakkelijk een afkoppelslang of  afkoppelunit op de regenton of regenpijp laten installeren. Zo wordt het regenwater goed benut in de tuin en gaat het niet verloren in het riool. En zo zijn Vught, Helvoirt en Cromvoirt weer een beetje beter voorbereid op de toekomst.

De actie liep vanaf 1 augustus en eindigt op 31 augustus. Dat is de laatste dag waarop je je dit jaar nog kunt aanmelden voor deze actie, zie voor de mogelijkheden dit bericht. Vanaf de allereerste dagen liep het al storm met aanmeldingen. Albert, de handyman, heeft keihard gewerkt om iedereen van advies te voorzien en afspraken te maken. Nog niet alles is aangesloten maar dat zal in de maand september gebeuren.
Wij verwachten een kleine 200 afkoppelingen-light te verrichten. Sommige deelnemers kozen voor meerdere afkoppelingen per woning. Door het grote succes waren we al vlug over onze begroting heen, maar gelukkig werd er nog ergens een potje gevonden. Waarschijnlijk gaan we de actie in 2023 nogmaals herhalen.

Waarom beter benutten van regenwater?

Nederland verdroogt. Aan de andere kant zijn er steeds vaker grote stortbuien die zorgen voor overlast. Het is goed om via alle tuinen regenwater te laten infiltreren en zo het grondwater aan te vullen. Elke druppel telt! Bewoners hoeven bij een hogere grondwaterstand hun tuinen veel minder te sproeien én we ontlasten de riolering, die soms die stortbuien niet aan kan.

Wat was het resultaat van de actie?

Dit jaar werd nog meer dan voorheen de nadruk gelegd op de mogelijkheid dat bijna al het water dat op de daken valt in de grond terecht komt. In het eerste jaar van de actie werd vooral aandacht besteed aan regentonnen. Nu stimuleren we dat, wanneer de regenton vol is, het water overloopt naar de tuin door een overloopslang. Voor inwoners die geen juiste plek voor een regenton hadden was er een oplossing in de vorm van een afkoppelunit aan de regenpijp.

We hebben een kort filmpje gemaakt waarin de actie wordt uitgelegd. Heb je het al gezien?