Afkoppel Light actie: benut regenton en regenpijp nog slimmer voor jouw tuin

21 jul 2022

Na het succes van de regentonnen actie van 2020 en 2021 komt burgerinitiatief KANT dit jaar met een vervolg. In augustus kunnen inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt goedkoop én gemakkelijk een afkoppelslang/afkoppelunit op hun regenton of regenpijp laten installeren. Zo wordt het regenwater goed benut in de tuin en gaat het niet verloren in het riool. Wat ook belangrijk is, jouw tuin blijft langer groen, koel en mooi. Doe je mee? Bekijk onze folder of lees verder om alle opties te bekijken.

Update 10 augustus: Er is door mensen van KANT ook een filmpje gemaakt waarin (de voordelen en de werking van) het afkoppelen wordt uitgelegd. Dat filmpje kun je bekijken door hier te klikken.

Waarom beter benutten van regenwater?

Nederland verdroogt. Anderzijds zijn er steeds vaker grote stortbuien, die zorgen voor overlast. Het is goed om zoveel mogelijk in alle tuinen het grondwater aan te vullen. Elke druppel telt! Je hoeft dan ook veel minder jouw tuin te besproeien én we ontlasten de riolering, die soms die stortbuien niet aan kan.

Waarom light? 90% van de regen blijft in jouw tuin zonder overlast bij piekbuien.

De actie heet ‘afkoppelen light’. Wat bedoelen we daarmee? Bij het geheel afkoppelen van het regenwater van de daken naar de regenton stopt de terugvoer van regenwater naar het riool volledig. Al het regenwater stroomt dan jouw tuin in.
Bij de ‘light’ variant  stroomt het water, alleen bij grote piekbuien, toch voor een deel het riool in. Dat zorgt ervoor dat eventuele overlast in jouw tuin kleiner wordt.
Bij een gewone regenbui stroomt het regenwater, wanneer de ton vol is, rustig de tuin in. Dit wordt bereikt door een overloopslang van 3 meter aan de regenton te plaatsen. We kiezen voor de light variant omdat niet alle tuinen geschikt zijn voor volledig afkoppelen. Ook als er geen plek is voor een regenton kan onze augustus-actie jou helpen bij het ‘afkoppelen light’ van jouw regenpijp met een Afkoppelunit en een slang van 1,5 meter. Op deze manier stroomt het water van het dak, via de regenpijp, grotendeels in de tuin maar is er geen overlast bij zware buien.

Wat houdt de actie in?

Onze ‘handyman’ Albert komt bij jou thuis de overloopslang, afkoppelunit of regenton installeren. Er zijn meerdere opties. We hebben vanuit Stichting KANT een beperkt budget voor deze actie, dus doe snel mee. Jij betaalt een deel en KANT de rest.

Optie 1: Je hebt al een aangesloten regenton. Maar wanneer de regenton vol is loopt het overtollige regenwater alsnog in het riool. Wij kunnen zorgen dat bij een volle regenton het water in de tuin komt door een overloopslang te plaatsen. Albert neemt een slang van 3 meter mee en alles wat hij nodig heeft om deze te plaatsen.
Deze optie kost jou 15 euro.

Toelichting bij de afbeelding: Wanneer de regenton vol is én bij een gewone regenbui loopt het overtollige water via de slang naar de tuin. Bij een stevige  bui, wanneer de ton dreigt over te lopen, wordt het water via de vulautomaat afgevoerd naar de riolering.

Optie 2: Je hebt nog geen regenton. Koop er dan één in een winkel, via internet of bij Albert v.d. Wiel i.s.m. KANT en laat deze ton door Albert aansluiten aan de regenpijp en de overloopslang van 3 meter plaatsen. Albert neemt een vulautomaat om de ton aan de regenpijp te bevestigen mee en een overloopslang en maakt alles in orde.
Je betaalt hiervoor 30 euro. De overige kosten betaalt Stichting KANT.
Het aanbod regentonnen die je via Albert v.d. Wiel kunt bestellen kan je hier downloaden.

Optie 3: Je kunt of wilt geen regenton plaatsen maar wilt toch het regenwater van jouw dak in jouw tuin. Dan kan Albert een afkoppelunit (AKU) plaatsen beneden aan de regenpijp. Via een slang komt het water dan in jouw tuin. Bij echte grote piekbuien wordt het water afgevoerd naar het riool.
Je betaalt hier 15 euro voor. Albert brengt alle materialen mee.


Toelichting bij optie 3: Geen plaats voor regenton? Dan is een Afkoppelunit met slang mogelijk een oplossing. Het regenwater van het dak loopt via de waterslang naar een plek in de tuin waar het opgenomen kan worden in de bodem. Bij heftige buien wordt regenwater van het dak gedeeltelijk afgevoerd naar het riool, waardoor er geen overstromimg plaats vindt in jouw tuin.

Staat jouw variant niet bij bovenstaande opties, neem dan contact met ons op en we denken vanuit de werkgroep van KANT mee met een maatwerk oplossing.

Aanmelden

Wil je gebruik maken van één van de opties van deze Afkoppelen Light actie?
Laat het weten via afkoppelen@welkombijkant.nl of druk op onderstaande knop.

Zo komen jouw gegevens terecht bij Albert en hij neemt contact met je op voor alle details en om een afspraak te maken.

In het informatieblad, dat je hier kunt downloaden, vind je welke regentonnen je voor welk bedrag kunt aanschaffen via Albert v.d. Wiel i.s.m. Stichting KANT.