Ankie’s balkonverhaal

25 sep 2021

Hoe creëer je op een balkon een rijkdom aan groen, fruit, groente, kruiden en leven? Een balkon dat je doet denken aan de mooie, grote tuin in de volle grond. Dit verhaal gaat over de experimentele stappen die Ankie zet om op het balkon te kunnen genieten van vogels, vlinders en bijen.

Ruim een jaar geleden verhuisde ze naar een appartement met een balkon. Rondom haar voorgaande woning was een grote, groene, tuin, waar ze veel aandacht aan gaf. In de loop van jaren was het een tuin geworden vol leven, een rijkdom voor insecten, vlinders en hommels. Enkele van haar lievelingsplanten heeft ze, in potten, meegenomen naar het balkon. Op het balkon van zo’n 3-4 m2 staat een heerlijke bank om buiten te kunnen zitten en lekker te kunnen lezen. Rondom de potten met vaste planten is een slimme opstelling gemaakt van potten en stellages in allerlei variërende afmetingen. De druif en de pruim worden geleid over de balustrade en onder het plafond van het balkon. Het is, ook in september, nog een fleurig gezicht

Ankie vertelt met stralende ogen over haar ervaringen. Soms mislukt er iets, maar vaak pakken de experimenten goed uit. Ankie zegt: “De beperking zit vaak in je hoofd”. Je denkt of verwacht dat iets dat je op grotere schaal in de tuin deed op het balkon niet zal lukken. Maar door het te doen en inspiratie op te halen bij anderen leer je snel en zie je hoe je jouw eigen oplossingen vindt. Een goede inspiratiebron is de Groene Buurvrouw uit Den Bosch. Ankie heeft ook een mooi boek gewonnen: “Mijn balkontuin” van Stella Faber.

Het vogelnestje, dat ze bij de gemeente ophaalde, werd het eerste jaar al gebruikt. Op haar balkon zijn jonge koolmezen geboren en uitgevlogen. Ze heeft gegeten van de blauwe bessen en van de pruim. De drie komkommers smaakten goed, de tomaatjes kruipen hoog in de plant boven de balustrade uit. Die ene vijg is helaas van de plant gevallen voor ze gegeten kon worden. De kruisbessen leverden 6 potjes jam op. Het lukt goed om dieren naar haar balkon te laten komen. Ze heeft de sprinkhaan gezien, hommels en zelfs een veldmuisje die daar een klimtocht voor over had.

Inspireert Ankie’s verhaal om zelf aan de slag te gaan met de vergroening van jouw balkon? Of doe je dat al jaren? We brengen jouw verhaal graag naar buiten via de media van KANT. Zo help je mee om onze denkbeelden over het balkon te kantelen naar een groene, bio diverse, verkoelende plek bij jouw huis.