Ankie’s blog: mijn balkontuin dit voorjaar

Tuinieren op jouw balkon: Ankie Manders uit Vught beschrijft haar ervaringen als stimulans voor iedereen die een balkon wil vergroenen en wil bijdragen aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid.
Als je haar verhaal leest denk je wellicht aan een uitzonderlijk groot balkon. Het gaat echter om een regelmatig voorkomende balkonomvang. Jij kunt dit dus ook.
Ankie aan het woord:

Ik bleef het maken van mijn blog in 2022 maar uitstellen en ineens was het zomer! Nu blik ik terug op een fijn voorjaar. In 2021 schreef ik mijn eerste verhaal over mijn balkon.

In februari begon het nieuwe tuinjaar met bloeiende bloembollen in hangbakken op mijn balkon.

In maart kwamen er heel veel bloemetjes aan de puntpaprika plant (deze had ik in de winter in de huiskamer overgehouden als experiment). Helaas is slechts één bloemetje uitgegroeid tot paprika.

Ik ben in maart gestart met een wilde tuin in een grote kuip. Dit is een actie van NRC, enkele regionale kranten in samenwerking met Tilburg University. In vier seizoenen gaan de deelnemers een stukje tuin of bak op balkon, laten verwilderen. Er wordt onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als je de natuur de vrije loop laat. Maar ook wat dit doet met de mens. In mijn bak heb ik zaailingen gepoot van mottenkruid, nachtkoekoeksbloem, verbena en witte dovennetel. Ik heb nog geen nieuwe aangewaaide planten ontdekt.

In maart bloeide mijn pruim in lei (reine claude) heel uitbundig. Gelukkig is er geen late nachtvorst meer geweest. Terwijl ik deze blog aan het maken ben, tel ik zeker 25 exemplaren!

Ook dit jaar heeft een mezenechtpaar zich gevestigd in het nestkastje op het balkon. En net als vorig jaar heb ik het uitvliegen van de jongen gemist. De avond voor vertrek heb ik wel een filmpje gemaakt waarbij een van de jongen me met grote ogen aankeek, vanuit de vliegopening.

Na ijsheiligen heb ik de planten van de courgette, kommerkommer en tomaten (5 soorten) in potten op het balkon gezet. Ze beginnen de laatste dagen goed te groeien. In de komkommer zijn al veel mini komkommers te zien. En in de tomatenplanten beginnen ook bloemen te komen.

Helaas hebben de andere fruitsoorten zoals vijg, druif, rode bes, blauwe bes en kruisbes het dit jaar niet goed gedaan. Heb in het voorjaar een herfstframboos gekocht. Ik hoop dat die het gemis aan vers fruit gaat goedmaken.

De kruidenbak gaat dit jaar ook als een speer. Heb al kunnen eten van de peterselie, bieslook, basilicum en oregano en thee gezet van de Marokkaanse munt. Binnenkort kan ik voor het eerst oogsten van de pluksla.

Deze zomer ga ik naar verwachting druk zijn met het watergeven, opbinden en dieven van de tomatenplanten. Maar daarover meer in mijn volgende blog.