Ankie’s blog: Balkonieren: lente- en boomervaringen

10 jun 2023

Op mijn balkon wordt het steeds groener, maar ook steeds warmer. Deze week heb ik iedere avond water gegeven aan mijn planten in potten en grote containers. En als ik de weersverwachting van de komende week mag geloven, moet ik het nog wel even volhouden.

De bak met kruiden is onlangs aangevuld met rozemarijn, citroenafrikaantje en een rode venkel plant. De Marokkaanse munt, dropplant, bieslook en oregano zijn na de winter weer opgekomen.
Met dit mooie weer gaat dat een goede oogst opleveren. Dat is toch wel het leukste van tuinieren op je balkon, vanuit de keuken snel wat kruiden oogsten om bij het eten te gebruiken. Of om een kopje muntthee te maken of om koud water een lekkere frisse smaak te geven.

Dit weekend ga ik de tomatenplanten uitplanten. Ze staan nu nog in kweekpotjes maar dat wordt wat krap. Ik gebruik dit jaar voor het eerst bokashi als voeding voor de tomaten. Dit is wat je noemt circulair; je eigen keukenafval verwerken tot mest voor de tomaten, die weer gekweekt zijn uit zaad van de planten van vorige jaar!

De eerste bloem is verschenen aan de komkommerplant. Dus ook die potten moeten tijdig van water worden voorzien. Als de oogst zo goed is als vorig jaar dan ben ik deze zomer zelfvoorzienend.

Dit jaar heb ik ook een bak met bloemen om zo een kleine pluktuin te creëren. Ik kan kiezen uit salvia, malva, juffertje in het groen, oxalis, brandende liefde, smeerwortel en een donkere geranium. De varen die erbij staat gebruik ik vaak om het boeketje af te maken. Datzelfde geld voor het blad van de druif. Het teveel aan blad verdwijnt zomaar in een vaasje met wat bloemen.

Bomen op het balkon

Op het balkon staan ook een paar (kleine) bomen zoals vijg, olijf en kastanje. Deze ‘boom’ heb ik al jaren en is mijn eerste bonsai experiment. En het leuke is een kastanje dus gewoon het hele jaar buiten kan blijven staan. Dit jaar heb ik besloten dat ik van de vijgenstekken ook een bonsai ga maken. De plant ga ik kunstmatig klein houden door ‘m steeds de toppen. Het uiteindelijke doel is om vijgen te laten groeien aan deze mini variant.

Je kan zelfs op je balkon een boom (in een pot) laten groeien. Denk hierbij aan beuk, den, blauwe regen (Wisteria), liguster, olijf of appelboom. Of een echte kuipplant zoals bijvoorbeeld een citroenboompje.