Ankie’s blog over haar balkontuintje

19 mrt 2023

In mijn laatste blog schreef ik dat het mijn droom is om een eetbaar balkon te hebben en dat is waar. Maar behalve dat vind ik het ook belangrijk om plek te bieden aan vogels, vlinders en bijen. En dat geldt eigenlijk voor ieder dier dat mijn balkon weet te bereiken zoals de kleine muis die ieder jaar in de winter mijn balkon op 2 hoog bezoekt!

Begin maart ben ik gevraagd door spreadyourbalconylove om op hun Instagram account iets te vertellen over mijn balkon. Dit account is afgelopen januari gestart door twee vrouwen uit Amsterdam om de vergroening van balkons te stimuleren.
Landelijk zijn er verschillende acties om mensen te stimuleren om meer te doen voor de natuur zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse NK tegelwippen. Dit jaar gaat deze wedstrijd van start op 21 maart en eindigt op 31 oktober. De balkonbezitters komen er naar mijn idee wat bekaaid vanaf. Ik mis acties speciaal voor het BALKON.

Mijn oproep aan alle balkonbezitters, is je eigen uitdaging te starten om je balkon te vergroenen én daarmee een plek te creëren voor dieren. Dit kan je doen door potten te plaatsen met planten die vlinders aantrekken zoals de zonnehoed, vlinderstruik, brandnetel, wilde tijm, judaspenning, lavendel of de verbena.
Of plant een Lijsterbes, hop, kamperfoelie of klimop zodat de vogels je balkon zullen gaan bezoeken. Hang daarnaast een nestkast op en plaats een waterschaal en je daarmee ben je de eigenaar geworden van een bed en breakfast voor de plaatselijke vogels. Mijn eigen balkon doet inmiddels voor de 3e keer dienst als B&B voor een koolmezen echtpaar.

Wat natuurlijk ook prima werkt is het planten van bloembollen in hangbakken om aan je balkon te hangen. Daarmee haal je al vroeg het voorjaar naar je toe. Afgelopen oktober heb ik allemaal biologische bollen geplant en inmiddels bloeien de krokussen, sterhyacint en de blauwe druif.

Tijdens het schrijven van deze blog merk ik dat het steeds warmer wordt achter de laptop. Van achter het raam voelt het veel warmer dan de 14 graden die het in werkelijkheid is. Het zorgt er voor dat ik begin te twijfelen of ik toch niet nu in plaats van eind maart ga starten met het zaaien van de struiktomaten die weer gaan zorgen voor een eetbare tuin op mijn balkon.

Dit jaar staat het planten van bomen in particuliere tuinen centraal bij de acties van Stichting KANT. Daar hoort, zoals Ankie hiervoor aangeeft, ook het planten van bomen op een balkon bij. Daarvoor formeren we een eigen werkgroep binnen de organisatie rondom KANT. Wie wil hier, samen met Ankie, aan werken? Laat het weten via welkom@welkombijkant.nl.