Hoe u vrienden wordt met regenwormen

9 mei 2024

In 6 artikelen besteedt burgerinitiatief KANT aandacht aan de bodem in jouw tuin en rondom jouw huis. Dit is het 3e artikel van de reeks, waarin het belang van organische stof voor de “levende bodem” centraal staat.
Op 18 mei wordt door de werkgroep Huis en Tuin Circulair aandacht gegeven aan het bouwen van wormenhotels. Dit vindt plaats in d’n Inbreng in Helvoirt tussen 10 en 12 uur. Gelijktijdig is er ook Repair Café en mogelijk zijn er nog andere activiteiten van Schoon Helvoirt.

Waarom voeg je organische stof toe?
Was je ook bij de film Onder het Maaiveld op 16 april in de Speeldoos? Dan heb je de boodschap al meegekregen net als zo’n 200 (!) bezoekers. Het onderwerp “bodem” leeft dus, nu de bodem zelf nog tot leven brengen.
De meeste tuinbodems in Vught, Helvoirt en Cromvoirt zijn zanderig. Om de planten en bomen te helpen groeien en water vast te houden is de aanwezigheid van organische stof noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat de aanwezigheid van het bodemleven toeneemt. Bodemdieren en gezonde bodemschimmels zorgen voor de aanwezigheid van lucht, water en voedingsstoffen, waardoor planten  beter voedsel op kunnen nemen. Daardoor worden ze gezonder en sterker en wordt de tuin mooier. Je kunt er nog meer over lezen in dit artikel op de website van KANT.
Heb je al een pier of regenworm in uw tuin gezien? Dat is een goed teken.

Composteren en wormenhotels
Je kunt organische stof zelf maken. Als je het tuin”afval” op een hoop brengt dan kun je dat composteren. Dat kan in een afgezonderde hoek in de tuin. Daar kun je ook nog groente- en fruitafval aan toevoegen. Maar… Dat werkt beter als uw composthoop al levend is en zo goede compost oplevert. Tips hoe u moet composteren zijn er volop, ook hier op de website van KANT. Groente- en fruitafval kan ook in een compostvat. Zo kunnen er geen ongewenste dieren, zoals muizen of ratten bij.
Of u kiest voor een wormenhotel. Dat is een speciale bak in 3-4 lagen, waar regenwormen en andere bodemdieren zorgen voor omzetting van groente- en fruitresten tot waardevolle compost.

Doe je mee?
De kerngroep van KANT nodigt je van harte uit met ons mee te doen. Onze focus is om inwoners in de gelegenheid te stellen hun tuin, dak of balkon klimaatbestendig te maken. Wil je meehelpen aan een activiteit of weet je een goede activiteit waar je aandacht aan wilt besteden? Laten we het dan samen doen!
Zo hebben we een zonnebloemenactie opgepakt met de Werkgroep van Gogh Helvoirt.
Bekijk onze website eens, daar staan meerdere tips op, van makkelijke tot moeilijkere maatregelen om jouw tuin klimaatvriendelijker te maken. Je kunt contact met KANT opnemen via welkom@welkombijkant.nl en telefonisch via 06-40326440.