Balkonieren: de 2e blog van Ankie over haar tuinbalkon

29 sep 2022

In juli schreef ik over de lente op mijn balkon. Ik sprak de verwachting uit dat ik in de zomermaanden druk zou zijn met mijn tomatenplanten. En dat is uitgekomen. Mijn negen tomatenplanten hebben me goed beziggehouden. Het dieven, opbinden en watergeven heeft gezorgd voor een geweldig resultaat, namelijk ruim 1,5 kilo tomaten. Er hangen nog wel wat tomaten aan de planten maar ik verwacht niet dat deze nog gaan kleuren.

In oktober ga ik een begin maken met het opruimen van de planten op mijn balkon. Inventariseren wat het goed heeft gedaan en dus volgend jaar weer terug mag komen. Behalve de struiktomaten geldt dat ook voor de komkommer ‘marketmore’.  Van de twee planten, in een pot, heb ik achttien komkommer kunnen plukken.

Van de herfstframboos heb ik inmiddels op 1 framboos na alles opgegeten. Ik moet me nog verdiepen in het snoeien van deze plant. Dat is een mooi klusje voor de wintermaanden. Aan de vijgenboom worden de vruchten zacht en een aantal kleuren naar het bruin. Ik hoop dat ze nog voldoende rijpen voordat er nachtvorst komt.

De kruidenplanten en slaplantjes hebben het moeilijk gehad deze zomer. De sla heeft het helaas niet gered. De zon schijnt vanaf het middaguur tot en met zonsondergang vol op mijn balkon. Daar is bijna niet tegenop te werken met een gietertje.

In de winter ga ik al mijn aantekeningen over het afgelopen groeiseizoen nog eens nalopen. En natuurlijk boeken lezen over het kweken van planten in pot. Dit alles ga ik dan verwerken in een nieuw plan voor het komende jaar. Het kweken van kruiden om te gebruiken tijdens het koken is nog wel iets wat ik kan oppakken. Een ander idee is om behalve Marokkaanse munt nog meer planten te kweken die te gebruiken zijn om thee van te maken. De dropplant is daar een goed voorbeeld van. De plant kwam pas laat op gang maar heeft wel twee keer gebloeid. De bijen hebben ervan genoten. Voor het eerste het zaad opgevangen omdat ik wil proberen om deze plant zelf vanaf zaad op te kweken. Nu het lukt om komkommers en tomaten te kweken in potten wil ik dit uitbreiden met sla. Het zou te gek zijn om volgend jaar ook (pluk) sla te kunnen oogsten uit mijn balkontuin.

Mijn droom om een eetbaar balkon te hebben is voor een eerste jaar best aardig gelukt!