Een boom op je balkon. Doen!

16 okt 2023

Ankie’s blog over balkonieren

Je denkt bij een (klein) balkon niet meteen aan het houden van bomen, maar het kan prima. Ik heb zelf een voorkeur voor bomen die vruchten dragen. Het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat ik mijn grote tuin heb verruild voor een klein balkon. En het doel om van dat kale balkon een ‘eetbaar’ balkon te maken is wat mij betreft erg goed gelukt. Ter inspiratie volg ik, sinds dit jaar op Instagram  Spreadyourbalconylove. De foto’s en de mooie verhalen (balkonscene) laten zien dan veel mensen bezig zijn met het ’vergroenen’ van een balkon.

Op mijn balkon staat een vijgenboom in een grote container. Ook de druif en de pruimenboom in lei heb ik meegenomen uit mijn oude tuin. Helaas heeft de pruim de afgelopen winter niet overleefd.

De aankondiging van KANT dat er in het najaar een bomenactie gehouden zou worden was daarbij een geluk bij een ongeluk. Ik heb me ingelezen in de soorten die je op een balkon in een pot kan houden. En aangezien ik graag eet van de planten die ik verzorg heb ik besloten om een fruitboom aan te schaffen. En inmiddels heb ik via de website een kleine appelboom Elstar bestelt. Hopelijk gaat deze boom genieten van de warmte op het zuiden en veel lekkere appels geven.

Nu de eerste frisse dagen zijn geweest komt het balkon meer en meer in de ruststand. Ik vind het wel prettig om met mijn balkon de wisseling van de seizoenen mee te kunnen maken.

De uitgebloeide zonnebloemen worden de laatste dagen goed bezocht door een aantal koolmezen. En dat is voor mij het teken dat de zomer echt is overgegaan in de herfst. En vanochtend zag ik zelfs voor de eerste keer in lange tijd weer een roodborstje in de vijgenboom zitten!

De laatste tomaten blijven hangen aan de planten zodat ook de laatste exemplaren rood kleuren. Mocht dat voor de eerste nachtvorst niet meer lukken dan pluk ik de groene exemplaren om ze binnenshuis te laten rijpen.

Voor nu is het wachten tot ik mijn appelboompje kan ophalen. Een klusje wat nog op me wacht is het poten van de bloembollen. Daar waar ik even mee totdat de tomatenplanten zijn opgeruimd zodat ik de potgrond kan gebruiken om de bloembakken te vullen. Een beetje hergebruik mag best.