Ban de bladblazer!! Boomblaadjes: #LaatZeliggen

11 nov 2020

In het najaar komt de opruimer in de mens naar boven. Dode bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Alsof we de winter willen bezweren, moet de tuin zo fris en monter mogelijk en bruin en verrot is niet fris en monter. Maar, doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier en ban de bladblazer. Afgevallen bladeren hebben namelijk een belangrijke rol te vervullen voor veel dieren en planten in uw tuin.

Daarnaast heeft Duits onderzoek uitgewezen dat de uitstoot van een uur benzine bladblazen al gelijk staat aan de CO2-uitstoot die vrijkomt bij een ritje met de auto van Amsterdam naar Sarajevo (1700 kilometer). Dit komt doordat de olie waarmee ze gesmeerd worden aan de benzine wordt toegevoegd en mét de benzine een mengsel vormt dat bij verbranding extreem veel fijn stof de lucht in blaast. Afgezien van de enorme herrie waar de mensen met de bladblazers aan blootstaan, staan ze ook bloot aan fijn stof. Hoe kleiner fijn stof hoe meer die in de longen doordringt en in de bloedbaan terechtkomt en ontstekingen veroorzaakt bij vitale organen (het hart, de hersenen, e.d.).

Dus ban de benzine bladblazer! Pak de hark en geniet van de schone lucht om u heen en het geluid van vogels. Mocht je het dan toch niet kunnen laten, gebruik dan een accu bladblazer. Ze hebben doorgaans een minder grote blaassnelheid dan benzine bladblazers, maar zijn wel geschikt voor de meeste klussen rondom je huis! Ze zijn een stuk minder luid en er is geen CO2-uitstoot.

Heb je inderdaad de blaadjes laten liggen laat het ons zien door middel van foto’s en/of een filmpje. Zo bent u weer een bron voor inspiratie voor andere tuinliefhebbers. U kunt dat ook doen op onze speciale Facebookpagina voor “leden”.

De #LaatZeliggen campagne wordt uitgevoerd door burgerinitiatief KANT. De campagne is in België bedacht en op aangeven van de Gemeente Vught maken wij er dankbaar gebruik van.
Op Facebook gaan onze berichten inmiddels het hele land door!! Een van de berichten heeft nota bene meer dan 2,5 miljoen mensen bereikt.