Boomspiegelfeest op 9 oktober… Ook in Vught, Helvoirt en Cromvoirt?

30 aug 2021

Op zaterdag 9 oktober wordt landelijk voor de eerste keer het nationale Boomspiegelfeest georganiseerd. Vanuit KANT willen we de komende weken onderzoeken hoe we daarvan ook binnen de gemeente Vught een dorps feestje van kunnen maken. Wil je meedoen in een leuke projectgroep die dit voorbereidt en uitvoert? Meld je dan aan via welkom@welkombijkant.nl 

Wat is een boomspiegel?
Bomen in stedelijk gebied hebben een stukje grond rondom de stam, waar de wortels kunnen groeien en waar de bodem regenwater en lucht kan ontvangen. De boomspiegel is de ruimte rondom de boomstam die meestal vrij wordt gehouden. Deze ruimte onder de boom kun je goed beplanten; dubbel plezier van hetzelfde stukje aarde! …
Soms is die boomspiegel (te) klein vanwege de noodzaak om trottoirs, wegen of parkeerplaatsen rondom de boom aan te leggen. Sommige boomspiegels zijn beplant, maar heel veel zijn kaal of er ligt teveel steen, grind of een ijzeren rooster.

Schoffelaars en teleurstellingen
Boomspiegels worden enthousiast geschoffeld door mensen die in opdracht van de gemeente groenbeheer doen. Binnen de gemeente is er (nog) geen eenduidig beleid hoe hiermee wordt omgegaan.
Via onze email box ontvangen we met enige regelmaat signalen van bewoners die zelf initiatief nemen om plantjes of groen in een boomspiegel te plaatsen. Enkele keren per jaar blijkt deze moeite door enthousiaste schoffelaars voor niets te zijn geweest.

Meedoen aan een leuke, prikkelende KANT-actie?
Wij zoeken nu een groepje van 3-5 mensen die van zaterdag 9 oktober in onze gemeente een feest willen maken. Een of meer ludieke acties om een signaal af te geven dat de boomspiegel gewaardeerd wordt als plek om biodiversiteit, leven en respect voor de boom toe te voegen aan onze leefomgeving. Wie wil er mee denken en werken om dit boomspiegelfeest in onze gemeente tot een succes te maken?
Via stichting Guerilla Gardeners is basismateriaal beschikbaar om er een mooi feestje van te maken.

(foto bovenstaand: Sunny Selwerd – via internet)

(foto in aanhef bericht: Van Buren, via internet)