Huis en Tuin Circulair: demo en info in Helvoirt

8 mrt 2024

Zaterdag 16 maart van 10 tot 12 uur kom je meer te weten over regenwater in jouw tuin, composteren met behulp van wormen, het houden van een kip of varken in de tuin of het ruilen van goede kleding.

Een van de werkgroepen van Schoon Helvoirt zet zich, gesteund door KANT, in om mensen te stimuleren meer circulair te leven. De werkgroep noemt zichzelf “Huis en Tuin Circulair in Helvoirt”
Het evenement wordt gelijktijdig georganiseerd met het Helvoirtse Repair Café. Daar kun je kapotte spullen laten repareren. |Bovendien worden er van gebruikt hout ook nog eens vogelhuisjes gemaakt. Het Repair Café opende op 17 februari j.l. officieel haar deuren.

Het vindt allemaal plaats in Helvoirt, aan de rolschaatsbaan aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat. Daar staat Jeugdhuis d’n Inbreng.
Vanaf 10 uur ben je welkom. Om 12 uur sluiten we af.

Dan heb je de kans gehad om te kijken naar:
– een regenton opstelling met mogelijkheid voor afkoppelen
– een wormenhotel om compost te maken die de grond in jouw tuin verbetert
– de kledingtassen te bekijken en je in te schrijven voor kledingruil.

Ieder half uur wordt er voorlichting gegeven over:
– de subsidie die de gemeente Vught geeft voor het afkoppelen van regenwater
– de mogelijkheden die je hebt om met het subsidiebedrag een regenton te kopen en water te bergen en infiltreren in jouw tuin
– de werking van het composteren door wormen en de meerwaarde van insecten
– het nut van een eigen kip of varken
– het systeem van kledingruil.
Onder deze link zit de presentatie van 16 maart.

Schoon Helvoirt is ontstaan vanuit het Burgerberaad dat in het voorjaar van 2023 in Helvoirt is georganiseerd rondom de vraag “Hoe maken we Helvoirt duurzaam?”. Samen met de stichting G1000 is een Burgerakkoord opgesteld.
De bijeenkomst die nu wordt georganiseerd vloeit, net als het Repair Café in Helvoirt, voort uit het Burgerakkoord van juni 2023.

Stichting KANT werkt al enkele jaren met gerichte acties aan het bewustzijn om klimaatbestendig te leven in de dorpen van de gemeente Vught. Eerder zijn er regentonnen- en afkoppelacties georganiseerd.
Vorig jaar lag de nadruk op “In elke tuin een boom”, waarbij bijna 1.000 bomen door particulieren binnen de gemeente zijn aangeschaft.
Ieder jaar organiseert KANT een open tuinen route.

Wormenhotel

Wormenhotel en regenton.