De ‘Kapwachter’ van Vught zoekt versterking voor behoud bomen

26 nov 2021

Houd je van bomen en zou je er best wat voor over hebben om zoveel mogelijk volwassen bomen te ‘redden’ van de motorzaag? Dan is het de moeite waard om verder te lezen!

Stel je voor… Een computerprogramma staat constant ‘op wacht’ om te bewaken of er vergunningsaanvragen voor bomenkap binnen de gemeente Vught zijn gedaan. En jij krijgt automatisch een signaal wanneer het gaat om een boom die minder dan 100 meter van jouw huis staat… Zou je dan, eventueel met hulp van anderen, je best willen doen om te voorkomen dat deze ‘buurtboom’ wordt omgezaagd? Of ken je iemand anders die zoiets belangrijk en leuk zou vinden?

We spraken met Jorrit Okkerman, de initiatiefnemer van BomenBehoudVught.
Jorrit studeert en woont in Delft en bedacht en perfectioneert dit slimme systeem. Hij groeide op tussen de bomen van Vught en kreeg zo de liefde voor de natuur en bomen mee.
Sinds de lancering van de website, zo’n half jaar geleden, is er al heel wat bereikt. Zo staan er inmiddels zo’n 60 ‘Kapwachters’ paraat, verspreid op de kaart van Vught. Verder vraagt de- elektronische Kapwachter ijverig stukken (van kap-vergunningsaanvragen) op bij de gemeente. Na ontvangst verstuurt hij ze automatisch naar de bomenwerkgroep van Natuur & Milieu Vught, die ze beoordeelt.

Betekent dit dan dat er geen bomen meer gekapt worden in Vught? Helaas niet!
Er zijn meer deelnemers nodig om de techniek en automatisering achter BomenBehoudVught te versterken. Met de huidige bezetting wordt nu 5% van de totale oppervlakte van Vught gemonitord (van de in totaal 60 km2 oppervlakte). “Er is dus nog ruimte voor collega’s zeg maar”.
Vandaar deze helpende hand van KANT, met een oproep voor extra hulp.
Jorrit zoekt versterking in alle postcodegebieden van de gemeente, maar zéker ook in Cromvoirt en Helvoirt. Deze groene dorpen hebben namelijk nog maar één eenzame kapwachter op de kaart staan…

Kies jij de KANT van de bomen? Doe dan mee aan BomenBehoudVught en klik hier om je aan te melden!