De Groene Doos wordt steeds bekender!

29 sep 2022

Deze zomer is in onze gemeente de tweede pilot voor De Groene Doos gestart. Tijdens deze proef gaan 100 Groene Dozen hun weg vinden naar inwoners die net verhuisd zijn. Zij krijgen via ‘uitdeel partners’ een leuk ‘cadeau voor de tuin’.
Gekoppeld aan het uitdelen van de doos vindt een onderzoek plaats om van de ontvangers te horen hoe de doos met inhoud op hen is overgekomen en of ze hierdoor actiever aan de slag gaan met het vergroenen, natter maken en klimaatbestendig krijgen van hun nieuwe tuin. Heb je een doos gekregen? Meld je dan via de QR-code aan voor dit onderzoek.

In juli zijn er 25 dozen bezorgd bij de ‘uitdeel partners’, die in hun eigen wijk of buurt dozen aan nieuwkomers willen bezorgen. Vrijwillige wijk- en dorpsondersteuners van Welzijn Vught spelen hierin een belangrijke rol. Ook woonstichting Charlotte van Beuningen deelt dozen uit aan nieuwe huurders. Begin september waren er al zo’n 11 dozen uitgedeeld.

De Groene Doos wordt mogelijk gemaakt door Waterschap de Dommel en de Gemeente Vught. De doos is ontwikkeld door het bedrijf ANDC uit Nijmegen. Stichting KANT is de lokale partner in Vught om de dozen te distribueren. Tiny Vermeer organiseert de distributie in onze gemeente. Daarover schreven we in juni al een bericht. Het insectenhotel in de Groene Doos wordt gemaakt door sociale tuinderij de Scheve Schup.

Op 27 september stond Huub Glas met de Groene Doos op de Floriade in Almere. Daar was een informatiemarkt georganiseerd ter gelegenheid van de Nationale Groendag. Belangstellende bestuurders, beleidmakers en gemeenteambtenaren uit het hele land konden op deze manier kennis maken met De Groene Doos en horen over de ervaringen die we daarmee opdoen in Vught.
Wij hebben die dag weer geleerd van andere initiatieven in het land en inspiratie opgedaan om nog meer KANT’elaars in onze dorpen te mobiliseren.