Doe eens niets voor meer bloemen en bijen in de bermen en tuinen

25 mei 2021

Door niets te doen, kun je een grote bijdrage leveren aan de natuur. Want door minder vaak gras te maaien, stimuleer je op een eenvoudige manier de biodiversiteit.
Dat is het idee achter “Maai Mei Niet” van de landelijke bijenstichting.
Natuur- en Milieugroep Vught, de Jeugd Natuur Wacht en KANT roepen de gemeente en particulieren op komende tijd niet te maaien. De groepen hebben op een aantal plekken in Vught, Helvoirt en Cromvoirt een ludiek bordje geplaatst met de oproep om niet te maaien. Doe je ook mee?

Goed voor de biodiversiteit

Door de bermen en grasvelden meer met rust te laten komen er meer bloemen tot bloei. Dit betekent meer nectar voor allerlei soorten insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Uit onderzoek is gebleken dat er 10 keer zoveel wilde bijen zijn wanneer er minder gemaaid wordt. Zo ontstaat er meer evenwicht in de natuur en in onze leefomgeving. Plagen en ziekten krijgen minder kans. Als er genoeg natuurlijke vijanden zijn neemt bijvoorbeeld ook het aantal eikenprocessierupsen af en daarmee ook de overlast.

Zelf meedoen?

Heb je zelf gras in je tuin?  Wanneer je het gazon later en minder maait zul je hebben gezien (of nog zien) dat er diverse bloemen opkomen zoals madeliefjes en pinksterbloemen. Goed voor onze insecten. Je kunt ook bijvoorbeeld een vierkante meter inzaaien met wilde bloemenzaad. Of maai eens een mooi patroon in het grasveld. Je kunt jouw ‘#maaimeniet’-gras aanmelden bij de Bijenstichting. Er is daar ook informatie te vinden.

De natuurgroepen roepen de gemeenteraad op om het gemeentelijk maaibeleid aan te passen en de meeste grasvelden en bermen in  Vught, Helvoirt en Cromvoirt later te maaien en zelfs op bepaalde plekken helemaal niet.

Voor meer informatie kun je terecht bij bijenstichting.nl, welkombijkant.nl, jnw-vught.nl en nmvught.nl.