Bomen zorgen voor verkoeling in de zomer

12 mei 2023

Weten we het nog de vele warme dagen in 2022? Temperaturen van bijna 40 graden waren niet uitzonderlijk. Bomen waren onze goede vrienden, omdat ze met de schaduw van hun bladerdak zorgden voor houdbare temperaturen in een snikheet jaar. Met KANT hebben we daarom als doel dat in 2023 meer bomen aangeplant zullen worden in particuliere tuinen. Het hele jaar wordt aandacht gevraagd voor nut en noodzaak van bomen.

Door de schaduw van bomen kan de gevoelstemperatuur verlaagd worden met 12 tot 19°C . Bij een temperatuur van 39 graden, hebben we het dan over een aangename temperatuur van rond de 23 graden. De gevoelstemperatuur wordt daarbij natuurlijk ook beïnvloed door de omgeving waarin de boom staat. Het gevoel van zitten in de schaduw op een groen terras met weinig steen en veel planten, is nog aangenamer dan schaduw onder een boom die in een plantgat op een versteend terras staat.

Maar toch, zelfs het effect van een enkele boom is weldadig als de zon op het heetst van de dag, genadeloos aan een stralend blauwe hemel staat te schijnen.

Maar niet alleen de schaduw van bomen zorgt voor verkoeling. Een boom heeft een ingebouwd aircosysteem: De boom gebruikt inkomende zonnestraling om water te verdampen en daarmee zijn of haar bladoppervlak af te koelen. Daarmee wordt ook de langskomende lucht afgekoeld. Hoe groter het bladoppervlak hoe meer dit effect voor ons voelbaar is. Daarom zullen we dit gevoel vooral herkennen als we in de zomer een wandeling door het bos maken. Hoe meer bomen, of hoe ouder de boom, hoe groter dit verkoelend effect!

Het moge duidelijk zijn dat we met dit eerste artikel van een reeks over bomen, willen pleiten voor het aanplanten van zo veel mogelijk bomen in onze omgeving. Daarmee helpen we om de hitte in onze bebouwde omgeving significant omlaag te brengen. Aangenamer voor iedereen! Op welkombijkant.nl en op de KANT-facebookpagina  vind je meer info. Wil je actief meedenken! Graag! De bomen kunnen jouw hulp gebruiken!

Bomen zijn onze vrienden, laten wij ook de vrienden van onze bomen zijn!