Een Wood Wide Web in uw tuin?

Hoe bomen ‘stiekem’ met elkaar praten!

Kunnen bomen met elkaar praten? Onderzoek wijst uit van wel. Ook weer zo’n bijzonder kenmerk van bomen.
KANT wil in 2023 dat inwoners in de gemeente Vught meer te weten komen over het nut en de noodzaak van bomen. Er worden nog steeds nieuwe, ogenschijnlijk verrassende, ontdekkingen gedaan.

Als je door het bos of door een bosrijk plantsoen loopt, denk je dan wel eens na over wat er onder jouw voeten allemaal gebeurt? Bomen communiceren over hun behoeftes en sturen elkaar voedingsstoffen via een netwerk van schimmels, mycelium genoemd, dat leeft in de grond. Dit netwerk wordt ook wel het ‘Wood Wide Web’ genoemd; het natuurlijke internet van de aarde.

Met de ontdekking van dit ondergrondse web in 1997, heeft ecoloog & auteur Suzanne Simard een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over planten, bomen en schimmels. Bomen geven bij hun fotosynthese koolhydraten af aan de grond, die aan het bodemleven – ondergronds levende dieren en schimmels – energie leveren. In ruil daarvoor verbinden de ondergrondse micro-organismen elke plant, zodat supplementen gelijkmatig over het gebied worden verdeeld.
Deze ontdekking, het ‘Wood Wide Web’, levert belangrijke gegevens op over al het leven op onze planeet.

Fotobron: Wood Wide Web stories

Meer weten? Een waardevolle leestip is het boek van Peter Wohlleben, “het verborgen leven van bomen”. Een mooie kijktip is de Netflix documentaire over Fantastic Fungi.

Dus als je bomen in jouw tuin hebt dan draag jij zelf ook bij aan het Wood Wide Web!

Najaaractie: Bomen met aantrekkelijke korting 

In het najaar biedt KANT een assortiment bomen aan voor uw tuin met een flinke korting. Door mee te doen aan deze actie help je mee om de CO2 uit de lucht vast te leggen in bomen. Bovendien zijn bomen goed voor de biodiversiteit en het is zeer verkoelend in de hete zomers. En draag je ook bij aan het Wood Wide Web!

Zelf nu ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vind je meer info wat jij zelf nu ook al kunt doen. Wil je actief meedenken? Graag, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties ben je welkom. Je kunt ons bereiken via email welkom@welkombijkant.nl of bellen (06-40326440).