Elle’s blog 3: lui tuinieren n.a.v. de Open Tuinen Route

11 jul 2021

Wat een ontzettend leuke middag heb ik gisteren gehad; de open tuinen dag van KANT op zaterdag 10 juli. Hét moment om inspiratie op te gaan doen bij andere mensen voor onze eigen tuin!

In de middag ben ik samen met een andere KANT-elaar op de fiets gestapt en hebben we enkele tuinen bezocht. Ik was heel benieuwd wat we zouden gaan zien en het was heel wisselend. Van wilde/natuurlijke tuinen tot een  ecologisch aangelegde tuin. En waar ik steeds in m’n hoofd had dat we voor bijvoorbeeld een wadi een hele grote tuin moesten hebben, ben ik er nu achter dat dit helemaal niet klopt.

Dus zoals jullie begrijpen liep mijn hoofd over van de ideeën toen ik thuis kwam. Vriendlief kijkt me aan… we hebben dit jaar toch al genoeg gedaan aan de tuin? Met andere woorden, er is al genoeg veranderd toch 😉 En ook al had ik foto’s gemaakt van de ideeën die ik had, het komt toch anders over. Dus wij op de fiets terug naar de Baroniesingel. Want ook al vind ik een wilde tuin die vol staat met bloemen en de natuur zijn gang kan gaan ontzettend mooi. Ik merk dat ik, en vooral vriendlief, nog niet zover zijn. We worden nog wat onrustig als alles door elkaar heen staat en we niet meer weten wat waar hoort of niet hoort et cetera.

En bij de tuin aan de Baroniesingel had ik het gevoel: hier kan vriendlief ook wat mee. En dat bleek ook zo te zijn! Na het een en andere bekeken en gevraagd te hebben was ook vriendlief overtuigd. Dus nu gaan we in alle rust eens bedenken wat we gaan doen. Maar wat wel zeker is; er komt een pergola. We hebben namelijk een uitbouw met een mooie glaspui maar als daar vol de zon op staat wordt het erg warm binnen. Hoe fijn zou het zijn als we daar op een natuurlijke manier wat aan kunnen doen. Oh, en een wadi aanleggen natuurlijk! Het zand wat dan uit de tuin komt kunnen we  gebruiken om ergens anders de tuin wat op te hogen voor een natuurlijk effect. En een platte regenton kopen tijdens de komende afkoppelactie light van KANT in augustus (houd onze berichtgeving in de gaten!). Om die vervolgens direct te laten afkoppelen (light variant). Hmm en nog een extra zitje in de tuin is ook leuk… En wat te doen met ons grasveld, is die echt helemaal nodig voor onze herdershond (om te kunnen rennen en spelen) of kan er ook wat afgesnoept worden voor nog meer planten? Want ik heb heel veel mooie planten gezien gisteren. Genoeg ideeën dus! Nu eerst alles rustig gaan uitdenken én overleggen met vriendlief, want ja het blijft ons proces 😉

In mijn vorige blog schreef ik kort over mijn bezoek aan de tuincoach van KANT, Marleen. Ik heb de foto’s bijgevoegd hoe onze bloembak/parasol poot er nu bij staat.

In het midden heb ik op advies van Marleen geraniums geplant. En er om heen een bodembedekker (weet de naam al niet meer). Aangezien ik ze uit Marleen haar tuin heb meegekregen moest er eerst goed geworteld worden (en leek het dus alsof er niets gebeurde) en sinds een week komen er nu de eerste nieuwe blaadjes! Ik ben heel benieuwd hoe het eruit ziet als we 3 maanden verder zijn!

Mocht je gisteren ook wat tuinen bezocht hebben, inspiratie op hebben gedaan en willen weten hoe je aan de slag kan in je eigen tuin. De hele maand juli zit Marleen op dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur klaar om alle vragen te beantwoorden. Ook zijn er nog enkele plekken vrij waarbij Marleen bij jou/jullie in de tuin advies komt geven. Dus kom snel voordat ze allemaal vergeven zijn!