Elle’s eerste blog over haar tuinervaringen

29 mei 2021

Lees hier de ervaringen van een van de initiatiefgroep leden van KANT, Elle Arntz.
En toen…. sloot ik mij aan bij KANT in Vught. Dit omdat ik actief wil bijdragen aan het milieu en klimaatadaptatie. Maar ja, is mijn eigen tuin dan klimaat-adaptief?
Drie-en-een-half jaar geleden zijn we hier komen wonen en dan krijg je de tuin erbij zoals die is. Hiervoor heb ik zelf nooit eerder een tuin gehad. Bij mijn ouders thuis vroeger wel. Maar daar heb ik nooit meegeholpen in de tuin.

Dus daar stond ik dan in onze tuin. Hoe houd je een tuin bij? Wat komt er allemaal bij kijken? Ik viel terug op wat ik mijn ouders heb zien doen:

  • Onkruid verwijderen in de borders en tussen de tegels
  • Sproeien als het warm weer is
  • En af en toe iets snoeien (geen idee wanneer precies)

Precies dat heb ik dus de afgelopen jaren gedaan. Vorig jaar was ik zelfs trots op mezelf dat ik het onkruid begon te herkennen! Eerder dacht ik nog bij alles: is dit onkruid of is dit een plant/bloem die mag blijven staan? Vooral de paardenbloemen zijn we te lijf gegaan vorig jaar, want die stonden in ons mooie grasveldje en dat kan toch echt niet…. Tot ik bij de vorige vergadering van KANT hoorde dat zelfs paardenbloemen geen onkruid zijn…. Ja… maar…. hè?

Oké, maar wat moet ik dan wel doen in mijn tuin? Ik krijg van mijn mede KANT’elaars te horen dat ik de natuur zijn gang kan laten gaan. Gewoon gaan zien wat er gebeurt in de tuin. Wat gaat er groeien en bloeien? En dat terwijl ik de eerste paardenbloemen al weer gespot heb ik onze tuin….. Oh, jee. Dat wordt toch wel lastig, denk ik! Om mezelf nog verder te overtuigen heb ik al wel de voordelen ervan bedacht:

  • Veel minder werk aan de tuin en dus veel meer tijd om in de zon te zitten met een boek
  • Ik zie nu al veel meer vogels in de tuin nadat we afgelopen herfst de blaadjes hebben laten liggen in de tuin, dus mogelijk worden dat er nog meer!
  • Meer tijd om mijn moestuin bij te houden en mezelf hier in te verdiepen, want die heb ik sinds het eerste jaar dat we hier wonen

Ik ga mijn best doen om voor mijn gevoel ‘lui’ te tuinieren en zal zo af en toe mijn ervaringen delen met jullie. Doe je mee? Lekker luieren in de zon terwijl de tuin zijn werk zelf wel doet? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!