Elle’s tweede blog over lui tuinieren
14 jun 2021
En lukt het lui tuinieren bij jullie? Ik vindt het alles behalve lui tuinieren. Daar ben ik nu wel achter. Ik kom mezelf heel hard tegen. En zoals Marleen én tuincoach van KANT deze week zo mooi zei: ‘je tuin is de spiegel van jezelf’. Pfff… want wat vind ik het lastig om al die paardenbloemen te laten staan. Ja, inmiddels weet ik dat de insecten ze heel leuk vinden en dat ze met hun grote penwortels super goed zijn voor de grond. Maar steeds als ik er een zie, denk ik “oh help”. Als ik deze nu laat staan, gaan er zoveel meer volgen…
Gelukkig was daar Marleen. Zij gaf mij wat meer achtergrond over hoe het proces in je tuin werkt en hoe je naar een tuin kan groeien waar je geen last meer hebt van paardenbloemen en steeds minder hoeft te doen. Dit duurt een paar jaar, en nee dat is niet alles volgooien met tegels. Hiervoor moet ik dus wel mijn kijk op mijn tuin gaan veranderen. De grond en dus mijn tuin hebben het ‘onkruid’ namelijk nodig om de grond voor te bereiden op de planten die we wel graag in de tuin willen hebben.
Het komt op het volgende neer (korte versie uiteraard). Je hebt verschillende fasen in de natuur. Fase 1 is een lege akker, waar niets groeit en de laatste fase in dit proces is een bos. Wat je bij je tuin doet is ergens tussen deze fasen in een ‘knip’ zetten. Je bepaalt zelf waar je die zet! Op de lege akker zullen het eerste 1/2 jaar paardenbloemen, klaprozen et cetera verschijnen. Zij zorgen met hun wortels dat de grond luchtiger wordt waardoor vaste planten en struiken het naar hun zit gaan hebben. De planten en struiken doen op hun beurt hetzelfde zodat bomen het een fijne plek gaan vinden. Als je dan niets doet, verandert het in een bos.
Dat ik dit nu weet betekent niet dat ik alles van de afgelopen jaren aan de kant kan schuiven. Daarnaast is mijn wederhelft ook nog niet helemaal overtuigd van mijn plan om niets te doen. ‘De tuin ziet er niet uit! “Elle, dit kan echt niet meer!” Mijn proces is ons proces zullen we maar zeggen 😉
Wel is mij de afgelopen weken opgevallen dat ik de afgelopen jaren teveel plantjes als ‘onkruid’ heb behandeld. Zo zag ik ineens in mijn voortuin een, voor mij dus nieuwe, bodembedekker met hele schattige witte bloemetjes! Dat geeft moed, ik krijg er iets voor terug! Ondertussen zijn er nog meer bloemen bij gekomen. Dit is leuk! Wat gaat er nog meer komen?
Ik ben bij Marleen, onze tuincoach, binnengelopen tijdens een van haar spreekuren. Ik begon mij te storen aan de bloembak/parasol houder. Ieder jaar ga ik naar het tuincentrum en koop ik 1-jarige plantjes. Heel leuk natuurlijk, maar zouden hier geen vaste planten in kunnen? Ik heb advies gekregen van Marleen. Benieuwd wat het is geworden? In mijn volgende blog hier meer over! En mocht je zelf vragen hebben over je tuin, zoek Marleen op. Iedere dinsdag in juni en juli en zaterdag 3 juli van 10.00 tot 12.00 uur zit ze bij het Energieloket bij de Speeldoos, Secretaris van Rooijstraat 13.
Zoals je kunt zien groeien er over de bodembedekker groene lange bladeren. Deze verwijderde ik altijd. Nu laat ik ze staan en zie wat voor mooie oranje bloemen erin komen.
Over de ‘knip’ gesproken. Hier zie je dat de geranium (de paarse bloemen) over de nieuwe heg groeien (vorig jaar geplant). Wij willen dat de heg groter wordt dus snoeien we de geranium terug zodat de heg ruimte krijgt om te groeien.
Niet heel duidelijk, maar aan dit ‘onkruid’ zitten super schattige bloemetjes!
Deze haalde ik ook altijd eruit wanneer die nog klein was. Nu is ze dus al een halve meter hoog en ik ben benieuwd wat er gaat komen!
Hier de bloembak/parasolpoot waarvoor ik bij Marleen, de tuincoach, ben geweest voor advies. Wordt vervolgd!!