Gluren bij de buren: “open” tuinenroute op zaterdag 26 september

4 sep 2020

Stichting KANT organiseert voor het eerst een “open” tuinen route! Zaterdag 26 september is er gelegenheid om te kijken hoe inwoners in Vught, Helvoirt of Cromvoirt hun tuin hebben aangepast aan het veranderende klimaat. Bent u trots op uw eigen tuin en wilt u hem graag aan anderen laten zien, stel uw tuin dan open, voor deze speciale tuinenroute. Om te voldoen aan de RIVM corona-richtlijnen is aanmelding vooraf nodig, zowel voor de tuineigenaren als de bezoekers. Deze aanmelding is mogelijk tot en met vrijdag 18 september via welkom@welkombijkant.nl of telefonisch via 06-54728007 (alleen als u niet over e-mail beschikt).

Klimaat-aangepaste tuinen.
Klimaatverandering. We merkten het de afgelopen periode door hoge temperaturen, droogte en soms flinke piekbuien. Op de website van KANT staat veel praktische informatie die u kan inspireren om zelf aan de slag te gaan. Maar nog beter is het om zelf te gaan kijken en te leren van elkaar. Dat spreekt pas écht aan! Burgerinitiatief KANT wil met deze “open” tuinenroute mensen aanmoedigen elkaar op ideeën te brengen. Dit maakt genomen maatregelen die bijdragen aan een groene klimaatbestendige omgeving zichtbaar.

Heeft u een mooie klimaatbestendige tuin?
Is uw tuin al aangepast aan het veranderende klimaat? Heeft u al een regenton of wordt al uw regenwater al in de tuin opgevangen en niet afgevoerd naar het riool? Heeft u een tuin met weinig verharding en is uw beplanting aangepast aan het warmere klimaat, of heeft u misschien een groen dak? Bent u trots op uw tuin en wilt u deze graag laten zien aan anderen? Meld u dan aan op welkom@welkombijkant.nl.
U krijgt dan van ons een vragenlijst toegestuurd met vragen over uw tuin en op welke tijden u zaterdag 26 september uw tuin wilt openstellen. Wij koppelen vraag en aanbod aan elkaar. In een tijdslot van 45 minuten tussen 10 en 17 uur krijgt u maximaal 2 personen op bezoek. Het is belangrijk dat uw tuin buitenom (dus niet via de woning) bereikbaar is, zodat mensen niet door uw huis hoeven te lopen.

Wilt u graag ideeën opdoen voor een meer klimaatbestendige tuin?
Wilt u iets gaan veranderen in uw tuin en daar concrete en praktische tips over krijgen? Dan is er nu de kans om te kijken hoe anderen dit hebben aangepakt. Meld u wel eerst aan bij welkom@welkombijkant.nl. U krijgt dan van ons bericht hoe we het verder gaan organiseren. Er zal een lijst van beschikbare tuinen gemaakt worden, waarop u zich kunt inschrijven voor een bezoek op een tijdstip op zaterdag 26 september.