Goed bezochte Open Tuinen Route 2022

11 jul 2022

Maar liefst 15 tuinen waren op zondag 10 juli te bezichtigen, ruim verspreid over de dorpen Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Zo’n groot aanbod was er nog niet eerder bij de tuinenroute die burgerinitiatief KANT voor de derde keer organiseerde.
Het waren er teveel om allemaal te kunnen bezoeken in de vijf uur waarin tuinbezitters hun trots toonden aan de bezoekers.
Het is lastig te bepalen hoeveel bezoekers er in totaal zijn geweest. Bij een van de tuinen zijn 66 mensen geteld, bij andere tuinen spraken de gastgevers over 30-50 mensen in hun tuin. We schatten dat er minimaal zo veel bezoekers waren als vorig jaar, ruim 100.
Het weer was ons goed gezind. Veel mensen waren met de fiets en maakten er zo een mooie zondagse tocht van.

De variëteit in tuinen was groot: de ene tuin was nog geen jaar geleden aangelegd, anderen waren al 30-50 jaar oud. Sommige tuinen waren reusachtig groot, maar anderen waren weer representatief voor tussenwoningen of 2-onder-1-kap.

Het thema water kwam in allerlei vormen terug:
– regentonnen en afkoppel-slangen om water in de tuin te laten lopen
– vijvers, infiltratiepunten, ondergrondse regenwater opslag, wadi’s
– groendaken
– bodems met veel bodem-bedekkende planten, mulching en jarenlange verbetering door toevoeging van organische stof aan de zandige grond, waardoor een grote variëteit aan planten te zien waren in de tuinen
Het zijn allemaal voorbeelden waarmee we vanuit KANT onze dorpsgenoten stimuleren om zelf in actie te komen in eigen tuin of op eigen dak. Zo KANT-el je mee en wordt ook jouw tuin groener, meer biodivers en houdt de tuin water vast. Zo bereid je jezelf goed voor op die langdurige droogte met hitte of help je overlast bij jezelf en buren te voorkomen als er weer een hoosbui over onze dorpen trekt.

Bewoners waren veel in gesprek met hun bezoekers. Bij een enkele tuineigenaar schoot de eigen lunch er bij in. Soms waren er zoveel mensen in de tuin dat je als bezoeker even geduld moest hebben om de eigenaar te spreken en toelichting te krijgen. Soms werden bezoekers getrakteerd op koffie of thee met lekkers. Op een andere plek was er in de tuin ook kunst te zien of een foto-expositie. Afkoppelen Light werd gedemonstreerd door Albert in de tuin van Monique en Willem. Op weer een andere plek speelden de kleinkinderen vrolijk in de tuin, maar steeds weer…. verhalen, inspiratie en gezelligheid.  De meest gehoorde vraag is waarschijnlijk “Hoe heet die plant (toch) ook al weer?”.

We kijken terug op een mooie dag.