Groendakproject Vlasmeersestraat is gereed

16 jul 2022

Bewoners van 6 woningen aan de Vlasmeersestraat hebben op zaterdag 16 juli sedum gelegd op de daken van hun garages en/of uitbouw achter de huizen. Vanwege de verwachte warme dag begonnen de bewoners gezamenlijk om 7 uur al met het karwei. Dit ging zo voortvarend dat rond het middaguur de meeste daken al gereed waren!

De bewoners hebben het gezamenlijke project zelf voorbereid en hebben hulp gekregen van initiatiefnemers in andere Vughtse buurten. Er is gebruik gemaakt van een subsidiemogelijkheid bij het Prins Bernard Cultuurfonds, het Buurtnatuur en Buurtwaterfonds. Door dit fonds wordt 60% van de aanlegkosten vergoed mits het project gezamenlijk door buurtbewoners wordt uitgevoerd. Dat is hier perfect gelukt. De buren hebben elkaar in de voorbereiding beter leren kennen. De gezamenlijke aanpak was op zaterdag 16 juli hartverwarmend om te zien. Ieder deed waar zij of hij goed in was en zo maakten vele handen licht(er) werk.

De bewoners hebben hier gekozen voor een systeem van sedumcassettes, dat is geleverd door Gras&Groen uit Den Bosch. Marketing manager Loek Wenting van dit hoveniersbedrijf was zelf ook aanwezig, omdat er filmopnames werden gemaakt voor een programma dat in 2023 wordt uitgezonden door Omroep Brabant om aandacht te vragen voor de droogteproblematiek in onze provincie. Het Waterschap Aa&Maas brengt dit, in samenwerking met de provinciale omroep, onder de aandacht.

Sedumcassettes hebben hun voordelen bewezen voor de bewoners. De voorbereiding op het dak bleef beperkt tot het leggen van een beschermende mat op de dakbedekking.

Daarna konden de cassettes worden geplaatst. De cassettes kunnen gemakkelijk met een handzaag op maat worden gemaakt. Heel handig was dat de bewoners een liftje hadden gehuurd om de sedumcassettes gemakkelijker op het dak te krijgen. Het gebruikte sedum is een mix van vetplantjes die in de waterdoorlatende cassette worden opgekweekt.
In de voorbereiding op de werkdag hebben enkele bewoners het verouderde mastiek (dakbedekking) vervangen en is bij een enkeling een bouwkundige versterking uitgevoerd van het dak.

Een sedumdak is een vorm van een groendak. Groendaken helpen om jouw omgeving klimaatbestendig te maken. Een groendak is mooi, de plantjes bloeien in verschillende kleuren. Ze trekken insecten, vlinders en bijen aan. Het groendak vraagt vrijwel geen onderhoud. Af en toe wat opgroei weghalen die niet tussen de sedum thuishoort en soms, in lange perioden van droogte, wat extra water met de tuinslang sproeien. Het groendak houdt water vast. Zeker bij hoosbuien is dat een voordeel omdat de regenwater riolering dan minder wordt belast. Dat voorkomt ongewenste overstorten elders in het dorp en wateroverlast op straat.

Als veel meer mensen hun (nagenoeg) platte daken voorzien van groendaken draagt iedereen een steentje bij aan vermindering van wateroverlast bij hoosbuien en wordt ons dorp meer bio-divers en natuurlijker. Daarom ondersteunen en stimuleren we vanuit ons burgerinitiatief KANT de aanleg van groendaken. Met onze stichtingsvorm kunnen we buurtbewoners die een aanvraag willen doen bij het Prins Bernard Cultuurfonds helpen om  een aantrekkelijke subsidie te verkrijgen.
Dat is nu al 5x gelukt binnen de gemeente Vught! Bewoners aan de Kampdijklaan en Klein Brabant gingen de mensen aan de Vlasmeersestraat voor. We weten dat er nog meer mensen bezig zijn een aanvraag voor te bereiden. Benader ons gerust als je dat zelf ook zou willen doen, samen met buurtgenoten.