Groene Dozen worden uitgereikt in gemeente Vught

6 jul 2021

Stap voor stap worden 45 Groene Dozen uitgereikt. KANT voert deze actie uit in samenwerking met Waterschap de Dommel en de gemeente Vught. Uitleg over de bedoeling en inhoud van de Groene Doos staat in dit bericht.

Door de inzet van een enthousiaste werkgroep van vier KANT’elaars verspreiden de dozen zich geleidelijk aan over Vught. De eerste doos werd uitgereikt door een medewerkster van woonstichting Charlotte van Beuningen aan een van hun huurders. Er zijn vier makelaars actief die dozen uitreiken op het moment dat een bewoner een nieuwe woning betrekt. Ook werken vrijwillige wijkondersteuners van Welzijn Vught mee aan het project. Zij kijken in hun wijk wie er in een nieuw huis komt wonen en bieden de Groene Doos aan.

De Groene Doos bevat informatie en handige spulletjes voor de tuin. De inhoud van de doos maakt je bewust van de mogelijkheden om de tuin van een zojuist betrokken woning klimaatbestendig te maken. Dat betekent in de praktijk: meer groen en water in de tuin, zorg voor verkoeling, inspelen op droogte en hemelwater vasthouden in de tuin om het grondwater aan te vullen en de planten water te kunnen geven.

De Groene Doos is nu een experiment. Daarom vragen we enige tijd nadat mensen de Groene Doos ontvangen hebben hoe zij deze ervaren en of de (inhoud van de) doos hen helpt om de tuin groener te maken. Na evaluatie gaan we met het Waterschap, de gemeente en de ontwikkelaar ANDC verder praten over grootschalige uitrol van de Groene Doos.