Hang je ook een nestkastje op voor de vogels?

25 feb 2021

De gemeente Vught organiseert voor haar inwoners twee momenten om een nestkastje op te halen.
– zaterdag 27 februari.
– zaterdag 13 maart (tweede kans).
Je leest er meer over in dit bericht op de website van de gemeente.
Op zaterdag 27 februari kun je tussen 09.00 en 12.00 uur een nestkastje ophalen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. In totaal deelt de gemeente op deze dag 350 nestkastjes uit.
Wil je een nestkastje ontvangen? Meld je dan vóór vrijdag 26 februari 12.30 uur aan via het  Klant Contact Centrum (KCC), telefoon: 073 65 80 680.
Geef bij aanmelding de locatie door waar je het kastje wilt ophalen. We geven per adres een nestkastje weg. Wees er snel bij, want op is op. Uiteraard houden we rekening met de coronamaatregelen. En vergeet jouw legitimatiebewijs niet mee te nemen!
Wij geven je ook nog enkele tips over het ophangen van de nestkastjes:
– hang ze met de opening naar het oosten (de wind komt meestal uit het westen en blaast de regen dan in de kastjes)
– laat broedende vogels met rust, bij verstoring kunnen ze de eieren verlaten
– maak het kastje in het najaar schoon, je kunt het nestmateriaal verwijderen, je mag ze schoonmaken met water, maar niet met andere middelen.
Nu zijn deze nestkastjes waarschijnlijk primair bedoeld voor de eigen tuin (of eigen terrein), maar wellicht kun je ze in overleg met de beheerder van openbaar groen of een particulier terrein ook langs de openbare weg plaatsen, bijvoorbeeld op plaatsen waar de eikenprocessierups vaak voorkomt.
(fotobron: Brabants Dagblad, Facebookbericht gemeente Vught)