Heet –> Heter –> Het Heetst -> ?

28 aug 2020

We hadden het er met zijn allen al over in 2018: “wat wás ’t toch wárm!”. Vervolgens kwam ’t kwik in 2019 boven de 40 graden en hadden we dit jaar een hittegolf van maar liefst 18 dagen … Waar moet dat toch naar toe?

Van oudsher bestrijden we in onze streken een hittegolf door overdag luiken, ramen en gordijnen dicht te houden en ’s-nachts “de boel tegen elkaar open te zetten”. Dat hielp een dag of drie, en dat was genoeg. Het ging dan immers onweren en koelde daarna snel weer af. Maar helaas … dat helpt nu niet meer ☹
En dus investeren we in airco’s en zwembaden in de tuin. Niet echt duurzaam, want dat zijn energie- en waterverslinders. Maar wat moet je anders?!

Het lijkt wel Spanje …
Wij van KANT dachten tijdens de afgelopen warme periode vaak terug aan vakanties in Zuid-Europa, waar de huizen dikke muren en kleine raampjes hebben: een weliswaar ouderwetse, maar goede isolatie dus! En aan de schaduwrijke terrassen met druivenpergola’s … Prachtig was dat! En het leuke is dat dit hier óók kan!

Wat valt eraan te doen?
Je kunt zelf inspelen op de klimaatverandering. Op verschillende manieren:
a) door je huis goed te isoleren: het energieloket van Vught kan je daarmee verder helpen: https://brabantwoontslim.nl/vught/
b) door “groene” isolatie aan te brengen: kijk daarvoor maar eens op https://welkombijkant.nl/bewoners/maatregelen/ en laat je inspireren voor “natuurlijke isolatie”.

En kom nu niet aan met “maÑana maÑana”, want onze nationale weersvoorspellers zeggen al drie jaar op een rij “en dit was nog een koele zomer!”
En dat is best wat om (als KANT-elaars) samen over na te denken … Wat vind jij? Daar zijn we eigenlijk best benieuwd naar. We horen graag van jou!
Heb je ideeën en wil je die met ons delen? Dat kan via welkom@welkombijkant.nl