Bomen zijn noodzakelijk voor voldoende neerslag

22 aug 2023

Zonder bomen zou Europa een woestijn worden.

Het jaarthema van KANT is dat alle inwoners in de gemeente Vught in 2023 meer bomen in particuliere voor- en achtertuinen gaan planten. Het hele jaar door is er daarom aandacht voor het nut en de noodzaak van bomen. Zonder bomen zou er bijna geen regen meer vallen.

De vochtige ‘adem’ van bomen

Bomen zijn onder de planten de meest effectieve verdampers. Naast de oceanen vormen de bomen de helft van het wereldwijde systeem dat bekend staat als de water- of regenkringloop. Een gemiddelde boom kan per dag 100 liter water verdampen via het enorme oppervlak van zijn bladeren. De verdamping door bomen is verantwoordelijk voor verreweg het grootste deel van de regen in het binnenland. Zonder bomen en bossen zouden de binnenlanden van onze continenten woestijnen worden. Dat geldt dus ook voor Europa.

Boomwortels zorgen voor waterberging
Bomen wortelen stevig in de aarde; het wortelstelsel kan uitgroeien tot de omvang van de kruin van de boom. Door de wortelgroei is er ruimte en leven in het wortelstelsel van de boom. Zo helpt de boom mee om het waterbergend vermogen van de bodem te vergroten, kan water in de bodem trekken en worden nadelen van droogte verminderd.
Elke boom heeft een positieve bijdrage aan een beter klimaat. Dus ook de bomen in de particuliere tuinen. Doe je ook mee met onze najaar actie, in elke tuin een boom erbij en het liefst nog 2.

Najaar actie: Bomen
met een aantrekkelijke korting
In het najaar biedt KANT jou een assortiment bomen aan voor jouw tuin met een flinke korting. Je kunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. Door mee te doen aan deze actie help je mee om de CO2 uit de lucht vast te leggen in bomen. Bovendien zijn bomen goed voor de biodiversiteit en het is zeer verkoelend in de hete zomers. En voorkomen we door het planten van bomen dat Nederland geen woestijn wordt.

Zelf nu ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vind je meer info wat je zelf nu ook al kunt doen. Wil je actief meedenken en werken? Graag, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties ben je welkom.  Op onze website kun je zien met welke activiteiten wij jou nodig hebben. U kunt ons bereiken via welkom@welkombijkant.nl of bellen (06-40326440).