De levende boom!

29 aug 2023

Het jaarthema van KANT is dat alle inwoners in de gemeente Vught in 2023 meer bomen in particuliere voor- en achtertuinen gaan planten. Het hele jaar door is er daarom aandacht voor het nut en de noodzaak van bomen.
Weet je bijvoorbeeld dat elke boom duizenden organismen herbergt van klein tot groot?

De boom als leefgebied voor vele anderen.

Op bomen leven veel meer insecten dan op andere planten. Dat heeft te maken met de architectuur van de boom oftewel z’n grootte, vorm en structuur, die veel verschillende voedselplekken voor vogels en insecten oplevert.
De bladeren vormen verreweg de allergrootste voedselbron van de boom. Een boom biedt behalve een variatie aan voedsel ook een variatie aan microklimaten: van zonnig tot schaduwrijk.
Bomen en struiken bieden ook nestgelegenheid en beschutting voor tal van soorten. Denk maar aan holtes voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Spleten in de bast dienen als leefgebied voor tal van insecten.

In de winter begint de uittocht. De takken en de stam bieden voor de vele insecten te weinig geschikte plaatsen om te overwinteren. Voordat het blad in de herfst begint te vallen, verlaten hordes insecten de boom om in de bodem beschutting te zoeken. De in de grond schuilende insecten dienen op hun beurt als winterkost voor merels en spitsmuizen.

Najaar actie: Bomen met een aantrekkelijke korting
Stichting KANT biedt jou in het najaar een assortiment van ruim 30 bomen aan voor jouw tuin met een mooie korting. Jekunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. Op de actiepagina van onze website vind je meer informatie over deze bomen. Door mee te doen aan deze actie help je om de CO2 uit de lucht vast te leggen in bomen. Bovendien zijn bomen goed voor de biodiversiteit en het is zeer verkoelend in de hete zomers.

Zelf nu ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vind je meer info wat jij zelf nu ook al kunt doen. Wil je actief meedenken en werken? Graag, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties ben je welkom. We hebben bijvoorbeeld in de periode van medio november t/m medio december op vrijdag en zaterdag mensen nodig die meehelpen bij het ophalen van bomen door mede-inwoners.
Op onze website kun je zien voor welke activiteiten wij je nodig hebben. Je kunt ons bereiken via e-mail welkom@welkombijkant.nl of door te bellen (06-40326440).