Knotbomen: waarom en waarvoor!

13 sep 2023

Het jaarthema van KANT is dat alle inwoners in de gemeente Vught in 2023 meer bomen in particuliere voor- en achtertuinen gaan planten. Het hele jaar door is er daarom aandacht voor het nut en de noodzaak van bomen.
Deze week aandacht voor een speciale vorm: de knotboom.

Knotbomen zijn bomen die op jonge leeftijd op een bepaalde hoogte zijn getopt en daarna met regelmaat weer worden teruggesnoeid tot aan deze knotplek. Vroeger had dit knotten een economisch doel: voor het verkrijgen van snoeihout als geriefhout bijvoorbeeld voor te stoken, afrastering, gereedschap of veevoer. Het meest bekend in Nederland is de knotwilg. Iedereen heeft die wel ooit gezien. Ook andere inheemse bomen zoals es, populier, els, eik, linde, haagbeuk, berk en iep worden als knotboom gebruikt. Het knotten gebeurt meestal op een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. Voordeel van het knotten is dat de boom klein blijft en daarom ook in kleinere tuinen past. Oude knotbomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Veel vogels gebruiken de boomholtes als nestplaats. In de vermolmde knot groeien varens en diverse kruidachtige en klimmende planten.

Najaar actie: Bomen met een aantrekkelijke korting
Dit najaar biedt stichting KANT je een assortiment bomen aan voor uw tuin met een flinke korting. Je kunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. De bomenlijst staat op de “actie”-pagina van de website van KANT. Daar kunt je ook de korting bon downloaden.
Door mee te doen aan deze actie help je mee om de CO2 uit de lucht vast te leggen in bomen. Bovendien zijn bomen goed voor de biodiversiteit en het is zeer verkoelend in de hete zomers. Misschien wil je ook wel een knotboom in jouw tuin?

Zelf nu ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vind je meer info wat je zelf nu ook al kan doen. Wil je actief meedenken en werken? Graag, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties ben je welkom.
We zoeken in de periode van 17 november t/m 16 december vrijwilligers die ons helpen met het uitdelen van de bomen op vrijdag en/of zaterdag bij groencentrum Bas v.d. Bruggen in Vught. Heb je daar een dagdeel of dag voor over?
Je kunt ons bereiken via e-mail welkom@welkombijkant.nl of bellen (06-40326440).