KANT deelt Groene Dozen uit i.s.m. Waterschap de Dommel

26 mei 2021

De Groene Doos is een initiatief van Waterschap de Dommel. De doos is ontwikkeld door ANDC uit Nijmegen.
Met de Groene Doos willen we mensen die een nieuw huis gaan bewonen inspireren, informeren en faciliteren om klimaatadaptieve maatregelen te nemen rondom hun huis. Een nieuw huis is immers een uniek moment om de tuin in te richten en keuzes te maken.

Het Waterschap en ANDC hebben aan KANT gevraagd om de eerste 45 dozen uit te delen aan mensen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. We ervaren deze kans als een grote blijk van waardering voor ons werk van onze partner Waterschap de Dommel. Ook de gemeente Vught ondersteunt het initiatief van het waterschap voor de Groene Doos.

De doos wordt door het Waterschap gevuld met leuke en nuttige spullen voor de tuin. Of het nu voor een nieuwbouwhuis is of voor een bestaande woning. Bij de eerste 45 dozen willen we van de ontvangers graag horen wat zij van de inhoud vinden. Is de informatie nuttig en bruikbaar? Kunnen er goede contacten mee gelegd worden in de nieuwe woonomgeving? Zijn de spullen in de doos leuk en goed bruikbaar?

We bouwen in de maanden mei en juni een netwerk op van verschillende distributiekanalen om de dozen bij nieuwe bewoners af te geven. De manier waarop we de Groene Dozen verspreiden is onderdeel van de proefperiode, die voor de zomer wordt uitgevoerd. Een van de idee├źn is om een netwerk op te bouwen van contactpersonen in de buurten die de doos persoonlijk overhandigen. We benaderen ook makelaars, de notaris, de woningstichting en contactpersonen van Welzijn Vught.

Na evaluatie van de eerste ervaringen kan de Groene Doos nog worden aangepast. Met die kennis kunnen we een plan maken hoe De Groene Doos in de toekomst aan alle nieuwe huisbezitters kan worden uitgereikt. Bij gebleken succes niet alleen in Vught, maar ook in andere dorpen en steden in het beheergebied van het Waterschap de Dommel.