KANT organiseert tweede open tuinenroute op zaterdag 10 juli

14 mei 2021

Burgerinitiatief KANT organiseert voor de tweede keer een “open” tuinen route! Zaterdag 10 juli is er gelegenheid om te kijken hoe inwoners in Vught, Helvoirt of Cromvoirt hun tuin aanpassen aan het veranderende klimaat. Vorig jaar stelden 10 mensen hun tuinen open voor Gluren bij de Buren.

Ben je trots op jouw eigen tuin en wil je deze graag aan anderen laten zien, stel jouw tuin dan open, voor deze speciale tuinenroute.

Aanmelding kan, liefst, in de komende weken al maar is mogelijk tot en met woensdag 23 juni via:
welkom@welkombijkant.nl
– of telefonisch via 06-54728007 (alleen als je niet over e-mail beschikt).

Om te voldoen aan de RIVM-corona-richtlijnen gaan we ervan uit dat niet alleen tuineigenaren zich vooraf melden, maar ook de bezoekers. Dat hebben we vorig jaar, in september, ook zo gedaan.

Klimaat-aangepaste tuinen

Op de website van KANT staat veel praktische informatie die je kan inspireren om zelf aan de slag te gaan. Deze vaak eenvoudige maatregelen kunnen al bijdragen aan een groene en klimaatbestendige omgeving.
Hoe leuk is het om zelf te gaan kijken en leren van elkaar. Dat spreekt pas écht aan! Steeds meer mensen zijn in deze tijd bezig met hun tuin. Tuincentra floreren en hebben het druk.

Stichting KANT wil met deze “open” tuinenroute mensen aanmoedigen om elkaar zo op nieuwe ideeën te brengen. De bezoekers van Gluren bij de Buren in 2020 waren enthousiast over hun tuinenbezoek. Ze vroegen aan ons of we dit jaar dit evenement willen herhalen. Dit doen we met veel plezier.

Heb je al een mooie klimaatbestendige tuin of ben je er mee bezig? Laat die dan zien aan anderen.

Is jouw tuin al aangepast aan het veranderende klimaat? Om mee te doen hoef je nog niet klaar te zijn. Een tuin in ontwikkeling is boeiend voor bezoekers. Heb je al een regenton of wordt jouw regenwater al in de tuin opgevangen en niet afgevoerd naar het riool? Heb je een tuin met weinig verharding en is jouw beplanting aangepast aan het warmere klimaat, of heb je misschien een groen dak? Ben je trots op jouw tuin en wil je deze graag laten zien aan anderen? Meld je dan aan.

Je krijgt dan van ons een vragenlijst toegestuurd met vragen over jouw tuin en op welke tijden je zaterdag 10 juli jouw tuin wilt openstellen. Afhankelijk van de versoepelingen in het Coronabeleid maken we in juni bekend hoe we de bezoekregeling van een tuin insteken. Vorig jaar boden we iedere bezoeker een tijdslot aan van 45 minuten tussen 10 en 17 uur waarin maximaal 2 personen tegelijk op bezoek konden komen. Dat werkte goed. Het is belangrijk dat jouw tuin buitenom (dus niet via de woning) bereikbaar is, zodat mensen niet door jouw huis hoeven te lopen.

Wil je graag ideeën opdoen voor een meer klimaatbestendige tuin?

Wil je iets gaan veranderen in jouw tuin en daar concrete en praktische tips over krijgen? Dan krijg je op 10 juli de kans om te kijken hoe anderen dit hebben aangepakt. De aanmeldingsprocedure voor bezoek maken we in juni bekend.