KANT vertoont zich met prijsuitreiking fotowedstrijd (voor het eerst) in het openbaar

10 jul 2020

Op zaterdag 4 juli kon burgerinitiatief KANT de prijzen van de Fotowedstrijd toch live uitreiken aan de prijswinnaars.

Zo’n 20 mensen uit Vught en Helvoirt kwamen – op gepaste afstand – samen in de ruime zaal van Jeugd Natuurwacht Vught, voor de prijsuitreiking van de fotowedstrijd. Die was uitgeschreven ter gelegenheid van de livegang van de website welkombijkant.nl op 8 mei. Iedereen werd uitgenodigd om tuin (of balkon) te scoren op klimaatbestendigheid en daar een mooie foto bij te plaatsen. Een deskundige jury koos uit de inzenders vier winnende foto’s en nog twee voor een eervolle vermelding.

KAN’T anders?
Tiny Vermeer, deelneemster aan de KANT-initiatiefgroep, vertelde aan de aanwezigen (en de kijkers van  Avulo) dat ze getuige waren van het eerste openbare optreden van burgerinitiatief KANT (“Klimaat Adaptieve Natuur en Tuinen”). Vervolgens werd op bevlogen wijze verteld over wat KANT is en hoe dat   wil bijdragen aan de klimaatuitdagingen waarvoor we met zijn allen staan.  KANT wil alle inwoners en bedrijven van gemeente Vught meenemen in deze missie. Door positief te stimuleren en helpen om te gaan “ont-tegelen”. Zo kunnen we samen de droogte, hitte en wateroverlast te lijf gaan. Maar “hoe KAN’T anders?” Dat werd duidelijk geïllustreerd met foto’s van natuurlijke, fleurige tuinen met zon, schaduw én water erin.  En, waar het óók om gaat, vol met insecten, vogels en zelfs zoogdieren als egels.

Prijsuitreiking fotowedstrijd
Marleen van Tilburg deed namens de jury uit de doeken hoe uit 42 op de website geplaatste foto’s de mooiste en meest toepasselijke vier gekozen werden. Johan Smeulders (van Stichting Natuur en Milieugroep Vught, tevens jurylid) was net hersteld van corona en blij aanwezig te kunnen zijn. Hij nam zijn kans waar om zijn tevredenheid te uiten over de oprichting van KANT, als mooie aanvulling op de natuur- en milieuvereniging en ook op VET-Vught. Gedrieën hopen deze organisaties flinke voortgang te kunnen boeken met de transitiethema’s klimaat, natuur en energie. Vervolgens riep hij de prijswinnaars één voor één naar voren. En terwijl die stonden te glunderen met een veldboeket en cadeaubon in de hand, legde hij enthousiast uit waarom hun foto’s door de jury waren uitverkoren.

De volgende kwalificaties van de winnende tuinen vielen daarbij op: verscheidenheid in hoogte en soort beplanting, kleur, gebruik van natuurlijk hout, regenwater in de tuin en onderkomens voor insecten en vogels. Foto’s met veel tegels, grind of steen zaten er niet bij, omdat die niet bijdragen aan een groen-blauwe tuin.
Daarna was er nog aandacht voor twee foto’s met een eervolle vermelding: die van Sandra Schapendonk uit Vught en Francion uit Helvoirt (die helaas verhinderd was). Ook zij werden in de bloemetjes gezet, net zoals de juryleden, die er nog een flesje (regionaal geproduceerde) appelcider bijkregen voor de moeite. Dat laatste gold dus ook voor de twee, niet aanwezige, juryleden Sandra v.d. Linden en Toine v.d. Ven.

Volgende KANTel actie
Tot slot werd op verzoek van het publiek “verklapt” wat de eerstvolgende actie gaat worden: een regenwater-afkoppelproject. In de vakantiemaand augustus wordt een regenton met overloop aangeboden met een aantrekkelijke kassakorting! Iedereen die zich inschrijft voor de nieuwsbrief van KANT krijgt tijdig te horen over de acties. Maar bij KANT ben je 24/7 welkom: om je tuin te “scoren” zodat je weet hoe klimaatbestendig die al is, maar vooral ook om te putten uit de enorme hoeveelheid inspirerende tuintips voor een “levende tuin” waarin het goed toeven is voor mensen, dieren én planten!