Korte terugblik Gluren bij de Buren – “open” tuinenroute

6 okt 2020

Tijdens Burendag 2020, op zaterdag 26 september, organiseerde burgerinitiatief KANT haar eerste “open” tuinenroute. We hebben veel leuke reacties ontvangen, zowel van tuineigenaren als van bezoekers. Mensen waren verrast om te zien wat een prachtige tuinen er achter de huizen verscholen liggen. In die zin was het letterlijk gluren bij de buren.

Ervaringen
Bezoekers waren doelgericht op zoek naar oplossingen voor hun eigen tuin: hoe maak ik een wadi (waterinfiltratieplek), hoe ziet een groendak er uit, welke ervaring is er met afkoppelen van regenwater en gebruik ervan in de tuin, hoe kun je composteren met een wormenbak, et cetera. Er was veel interesse in de soorten planten die het goed doen bij droogte. Enfin, teveel om op te noemen. Er ontstonden spontaan veel mooie gesprekken tijdens de bezoeken en niet alleen over de tuin natuurlijk. Zelfs verhalen over (verre) familieleden en schoolvrienden van vroeger doken op. Voor sommige bezoekers was de tuinenroute ook vooral een gelegenheid om er in deze coronatijd eens lekker op uit te kunnen gaan en andere mensen te kunnen ontmoeten. Kortom, voor ieder wat wils.

Diversiteit
Bij de rondgang langs de 10 tuinen die meededen was duidelijk te zien met welke bevlogenheid en kennis mensen omgaan met hun tuin: Zoveel mensen, zoveel idee├źn en oplossingen. We zagen kunst in de tuin, moestuin en siertuin in een verrassende combinatie, een prairietuin met een wijngaard in aanleg, een permatuin, natuurlijke tuinen met focus op vogels en insecten, gericht op biodiversiteit. We zagen hele kleine tuintjes en hele grote.

Cijfers
Het weer zat goed mee en nodigde uit om lekker buiten te zijn. Ruim 25 mensen hadden zich aangemeld om maximaal 3 tuinen te bezoeken. De meeste bezoekers hadden zich als duo aangemeld. We zijn er trots op dat bij de 1e editie 10 mensen uit Vught (7), Helvoirt (2) en Cromvoirt (1) hun tuin open stelden voor bezoek. We danken hen hartelijk voor hun gastvrijheid.
Om te kunnen voldoen aan de Corona-richtlijnen was vooraf afgesproken dat bij voorkeur 2, maximaal 3 mensen tegelijk een tuin konden bezoeken. Organisatorisch was het een flinke puzzel om alle bezoekers vooraf in een vaste tijdperiode te koppelen aan de tuinen. Via een slim registratiesysteem konden de bezoekers zelf hun drie tuinen vooraf uitkiezen door een kaartje te reserveren. Zo wist iedereen vooraf waar hij of zij aan toe was.

Volgend jaar
De basis is nu gelegd om volgend jaar dit evenement te herhalen. Hopelijk kunnen we dan in meer vrijheid mensen tuinen laten bezoeken, zonder de beperkingen en het planmatige karakter dat nu toegepast is vanwege de handhaving van de Corona-richtlijnen. We zijn er trots op om te zien hoe serieus iedere deelnemer aan deze dag is omgegaan met de gastvrijheid en de voorzichtigheid i.r.t. Corona. Dat stimuleert ons om volgend jaar een 2e editie te organiseren.