Leve(n) de bodem!
27 aug 2024
Dit is het 6e en laatste artikel van de serie die vanaf maart is gepubliceerd door de mensen van burgerinitiatief KANT. Met deze artikelen is aandacht gevraagd voor de bodem, de wereld onder jouw voeten. Dat is de wereld waarop onze huizen zijn gebouwd, straten zijn aangelegd en tuinen en parken worden beheerd.
De bodemwereld bestaat uit grond, zand, leem, klei en organische stof. Niet te vergeten ook de bodemdieren, schimmels en vele kleine organismen die daar leven.
De bodem vraagt om water en daarom is het nuttig als het regenwater niet naar het riool stroomt maar naar de tuin wordt afgekoppeld. Afkoppelen kan met een mooie gemeentelijke subsidie. Op de website welkombijkant.nl staat onder het kopje “subsidies” hoe je die aanvraagt. Een regenton is nuttig, zeker als je het overtollige water laat infiltreren via een wadi. Dat betekent water afvoer door infiltratie.
De bodem vraagt om organische stof, zodat planten en het bodemleven kunnen groeien. Organische stof komt in de bodem door blaadjes te laten liggen en/of compost te maken en te gebruiken in de tuin. De organische stof helpt om water vast te houden en droogte in de bodem te voorkomen. Bodemleven, zoals regenwormen, zorgt voor een luchtige bodem, zodat het water niet oppervlakkig blijft staan en mogelijk overlast veroorzaakt. In een luchtige bodem kunnen planten en bomen goed wortelen. Dat is goed om een groene, verkoelende tuin te (ver)krijgen en om de biodiversiteit te vergroten.
Samen vormen alle tuinen, plantsoenen en terreinen bij bedrijven en instellingen een groot, belangrijk, oppervlak. Dit areaal wordt van groot belang geacht om klimaatbestendiger te worden.
In het kader van het thema Leve(n) de Bodem is Marc Siepman op zaterdagmiddag 14 september uitgenodigd om zijn lezing “Alle kleine beestjes helpen” te verzorgen. Heb je jezelf al aangemeld hiervoor? Meer info vindt u door hier te klikken.
In oktober en november wordt er via KANT een ontwerpcursus Natuurlijke Tuinen aangeboden. Inmiddels zijn de 15 deelnemersplaatsen bezet.
We maken nu een wachtlijst van mensen die mogelijk belangstelling hebben voor eenzelfde cursus in het 1e kwartaal van 2025. Kijk voor informatie en plaatsing op de wachtlijst op de actiepagina https://welkombijkant.nl/ontwerpcursus-natuurlijke-tuin-2024/
Wil je de artikelenserie nog eens teruglezen ga dan naar https://welkombijkant.nl/levende-bodem/