Meer bomen in tuinen – workshop verslag

28 nov 2022

De aandacht voor bomen groeit. Zo groeit ook de kans dat bomen mogen groeien. Tijdens  het drukke en gezellige Festival Futura op 30 oktober kwamen we in gesprek met 10 dorpsgenoten, jong en oud, over bomen. Hoe krijgen we het voor elkaar dat mensen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt meer bomen in hun tuinen gaan planten?

We organiseerden een gedachten- en ervaringsuitwisseling in twee fijne groepen. Deelnemers tekenden eerst hun boom en stelden zich voor door daar iets over te vertellen. Een van die getekende bomen staat als illustratie bij dit bericht.
We hebben gesproken over de voordelen (en soms ook nadelen) van bomen. We zijn creatief geweest over hoe je nadelen kunt omzetten in voordelen. Allemaal in het teken van het waarderen van bomen als eeuwenoude schepsels die mensen (kunnen) overleven en die onlosmakelijk met ons verbonden zijn.

Wat we vooral met elkaar hebben gedaan is een groot aantal goede ideeën bedenken om  veel meer bomen in tuinen te kunnen planten. We weten dat de gemeente dit idee graag wil (laten) uitvoeren. De wind waait dus op een goede manier door de bomen!
Een tipje van de sluier, zonder al te diep op ieder idee in te gaan:
– Bomen weggeef dagen – zelf opgekweekt, uit een bomenhub of ingekocht
– Bomen op balkons – Opgroeiplek en als beschutting tegen zon en verbinding met natuur
– Boom groeiplekken voor de jeugd (op school, thuis i.s.m. (groot)ouders)
– Fotowedstrijd over bomen
– Boomhutten wedstrijd
– Herontdek de blaadjes – buurtfeest rondom de bladkorven of vervolg op het bladblazerrequiem.

En ook nog:
Zaailingen zoeken, inkuilen en uitdelen
Struikroven
Voedselbossen
– Wilde natuurplekken in het dorp behouden en uitbreiden
– Tuincentra en supermarkten betrekken
– Levensbomen planten
– Gerief van bomen (voedsel, hout, palen, takken, wallen)

Daar waar hiervoor veel over bomen staat kun je dat ook (vaak) moeiteloos invullen met struiken.

We pakken binnen KANT alle goede ideeën op en daar nodigen we iedereen graag bij uit. Als je actief wilt zijn in een werkgroep binnen KANT om meer bomen te kunnen planten in tuinen dan ben je van harte welkom. Meld je even aan via welkom@welkombijkant.nl.