Onder het maaiveld – Leve(n)de bodem!

14 mrt 2024

foto: IVN en IVN-NMV website

Kom je kijken op dinsdagavond 16 april naar de film “Onder het Maaiveld” in de Speeldoos? Of heb je nog geen beeld bij wat een “maaiveld” is? We helpen je even op weg… Denk bijvoorbeeld eens aan het gazon in de tuin (als je er nog een hebt…). Dat is een “veld” dat je kunt maaien. Daaronder ligt de bodem van jouw tuin. En als je geen gazon hebt? Dan ligt de bodem in of onder jouw border met planten of onder de tegels of onder de oprit of onder het kunstgras…  Zelfs onder jouw huis.

Kom kijken naar de filmdocumentaire

De filmdocumentaire gaat over de wonderlijke wereld van en in de bodem. Die wereld kun jij niet zien, maar op 16 april wel. Je kunt hier klikken om kaartjes te kopen. Je zult verbaasd staan wat er zoal in de bodem leeft en er veel van leren.
Boeiend ook voor jouw (klein)kinderen op de middelbare school of in het hoger onderwijs. Kom eens samen! Of andersom: nodig jouw moeder of vader eens uit voor een avondje film met een drankje en een boeiend nagesprek.
Het is een mooie stap van IVN/Natuur & Milieu Vught die het initiatief heeft genomen om de filmdocumentaire naar Vught te halen. Kom dus in groten getale.

Je eigen bodem nu al onderzoeken

Je kunt zelf al aan de slag om de wereld onder het maaiveld te leren kennen.
Het IVN (Instituut voor Natuureducatie) heeft van 2020 tot 2023 een prachtig project uitgevoerd om kennis en gevoel bij het bodemleven te versterken.
Je kunt zelf een gratis online cursus volgen. In dit e-learning programma zitten prachtige films, toelichtingen en heel veel praktische proefjes en testen die je zelf in de tuin kunt uitvoeren. Je kunt steeds een klein stukje bekijken en/of luisteren en later weer verder gaan of precies dat eruit halen wat jij nodig hebt.

Leren over bodems en biodiversiteit

Dit jaar zetten we vanuit KANT activiteiten op rondom het thema “levende bodem”. Daarbij zullen we onderdelen van de online IVN-cursus “Onder het maaiveld” gebruiken.

Als je er nog snelker mee aan de slag wilt dan ben je zaterdag 16 maart van 10-12 uur van harte welkom in d’n Inbreng in Helvoirt (Biestakkerstraat). Daar wordt informatie gegeven en kun je onder andere bekijken hoe je kunt composteren met behulp van regenwormen en hoe je regenwater kunt afkoppelen.