Open Tuinen Route trok zaterdag 10 juli ruim 100 bezoekers

15 jul 2021

Wanneer is de belangstelling voor een activiteit nu groot? De initiatiefgroep van KANT is buitengewoon tevreden met de vele mensen die de 9 opengestelde tuinen in Vught en Helvoirt hebben bezocht. We hebben niet precies geteld, maar we schatten dat er zo’n 100 mensen her en der tuinen hebben bezocht.

Gelukkig was de 2021 versie van de Open Tuinen Route aan minder beperkingen gebonden dan de 2020 versie Gluren bij de Buren (september). Toen moest iedereen vooraf inschrijven en werd er een indeling gemaakt waarbij maximaal 3 tuinen bezocht konden worden. Nu kon iedere bezoeker zelf bepalen wanneer en waar een tuin bekeken werd.

Gemiddeld bezochten zo’n 10-12 mensen per uur een tuin. Dat hebben de enthousiaste tuineigenaren aan ons teruggekoppeld. Er waren veel vragen, er was bewondering en verwondering. Bezoekers en tuinaanbidders hebben (van elkaar) geleerd. Er waren hele grote tuinen en er waren kleine tuinen. Er waren sedumdaken te zien en een groentetuin op het dak. Deelnemers leerden van de vele verschillende manieren om regenwater af te koppelen: een bijzondere variëteit aan regentonnen, afkoppel-mogelijkheden, plaatsen waar water naar toestroomt en kan infiltreren in de ondergrond of gebruikt wordt om planten water te geven. Het is indrukwekkend hoe ingenieus tuinbezitters zijn om eigen oplossingen te creëren. In de tuinen wordt op verschillende manieren compost gemaakt: vaten, composthopen, maar ook wormenbakken konden gedetailleerd worden bekeken door de liefhebbers. We zagen ecologische, natuurlijke tuinen en we zagen hele praktische oplossingen om de kinderen te kunnen laten spelen in de tuin, terwijl er toch van alles groeit en bloeit.

Wandelend, fietsend of rijdend langs zelf bedachte routes langs de tuinen groeit het optimisme dat we in onze eigen omgeving rond het huis verschil kunnen maken. Mensen vertelden ons over egels met een jong in de tuin, we zagen kikkers uit de vijver komen om muggen te verorberen. We ontdekten gewone en bijzondere groenten in de tuinen. Op sommige plekken was er al fruit te plukken en groeiden kruiden voor eigen gebruik. Tuinbezitters waren gastvrij en wilden graag vertellen. De Open Tuinen Route 2021 is een mooie dag geworden en motiveert ons om volgend jaar dit evenement opnieuw aan te bieden.

Warm welkom voor tuinbezoekers

Regenton

De grootste publiekstrekker van zaterdag 10 juli

Kikkers komen uit de vijver om muggen te vangen

Groentes kweken in eigen tuin

Groentes kweken in een kleinere tuin

Permatuin aan de Hoge Raam – eetbare tuin met veel biodiversiteit

Water in de tuin vasthouden

Inspiratie voor iedere tuin

Wormenbak voor het omzetten van GFT in compost

Machtige boom waar de tuin omheen leeft

Sedumdak (groendak) op carport en veranda

Groendakpannen

Kweken in een kas in de eigen tuin