Peter’s “blog” Vijver aan huis

27 jul 2021

Peter Dijkhuizen inspireert ons regelmatig met verhalen over zijn tuinervaringen. Dit keer leverde hij ons een kant-en-klaar artikel aan over zijn ervaringen met de vijver aan huis.
Die ervaring past nog eens een keer heel goed bij de actie “Afkoppelen Light“, die vanaf 1 augustus a.s. loopt bij KARWEI in Vught. De vijver maakt immers deel uit van de overloop van de afgekoppelde regenton.

Zijn geïllustreerde artikel met prachtige foto’s is volledig te lezen door hier te klikken.
De tekst van het artikel kun je hierna al lezen:

“Toen onze kinderen de zandbak leeftijd te boven waren gekomen, hebben we de zandbak vervangen door een vijvertje. Dit tot grote vreugde van de dierenwereld. Er werd wat pootje gebaad, gedronken, gewassen, insecten gehapt, dat het een lieve lust was.

Ooit heb ik nog een reiger gezien die een goudvis uit de vijver hapte. Bij onze verhuizing hebben we in het volgende huis als een van de eerste zaken weer een vijvertje aangelegd.

Ondanks de geringe omvang had ook deze vijver grote belangstelling van alle vogels die maar even in de buurt waren of in de buurt “woonden”.

Dit vijvertje wordt ook, als er regen is, automatisch voorzien van regenwater. Het hemelwater stroomt van de dakgoot op een dakje, van daaruit in de regenton en als de ton vol is loopt het ons vijvertje in. Is het vijvertje vol dan loopt het water de tuin in.

Het is altijd heerlijk als je de tuin door loopt om zo’n plasje water te zien. Elk seizoen is het weer anders.

De vijverpret is verhoogd toen we kleine visjes hebben gekregen en wat kikkers. Vorig jaar zijn de baby-kikkers gered ergens uit een drooggevallen poel. De warmte en droogte zou de beestjes fataal zijn geworden. Ze zijn bij ons gedumpt en we hebben ze een jaar lang eigenlijk niet gezien tot een paar maanden geleden.”

Vught, juli 2021

Peter Dijkhuizen