Scoor je tuin op de nieuwe website van KANT

7 mei 2020

Vanaf zaterdag 9 mei is de website www.welkombijkant.nl in de lucht. Daarop kun je een score uitrekenen hoe goed jouw tuin al geschikt is voor klimaatverandering. Je kunt jouw tuin aanmelden en op de website zichtbaar maken. Je kunt ook direct zien wat je in jouw tuin kunt doen. Ga er meteen mee aan de slag!

Zo creëren we lokaal en met elkaar een zichtbare groep van inspirerende voorbeelden. Deze voorbeelden tonen hoe je jouw tuin, balkon of dak aantrekkelijker kunt maken. Ook hoe je in kunt spelen op het nieuwe klimaat en welke bijdrage je kunt leveren om klimaatverandering te verminderen.

Lokaal en regionaal draagvlak

Al sinds september vorig jaar werken 9 enthousiaste mensen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt aan dit burgerinitiatief. Het Vughtse College van B&W heeft op 10 maart 2020 besloten het initiatief actief te steunen. De gemeente neemt bijvoorbeeld de kosten voor de bouw van de lokale website voor haar rekening. Het Waterschap de Dommel heeft ook haar steun uitgesproken door kennis en communicatiemiddelen in te zetten. Er zijn afspraken gemaakt met lokale partijen als Stichting Natuur- en Milieugroep Vught en VET (Vughtse Energie Transitie)

Wie is KANT?

We noemen ons burgerinitiatief KANT. Met onze naam kunnen we vele KANT(en) op. We willen iedereen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt bereiken. Deze drie dorpen vormen vanaf 2021 de nieuwe gemeente. Het samengaan is een inspiratiebron om een sterke lokale groep te vormen. Particulieren en bedrijven kunnen op eigen terrein allerlei maatregelen nemen, zowel om klimaatverandering tegen te gaan als om de gevolgen ervan op te vangen. We willen samen de goede KANT op. Er zijn KANT-elaars nodig en iedereen kan dat nu zelf worden. We gaan elkaar inspireren, helpen en motiveren.
We zijn nu al actief op social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram via @welkombijkant. We nodigen je uit om ons op die media te volgen. Zo groeit de groep KANT-elaars al meteen.

Klimaatverandering vraagt om actie

Het klimaat verandert. Je herkent het vast aan langere perioden van droogte, van extreme regenval, hogere temperaturen en hitte, korte winters, dieren die verdwijnen uit onze omgeving en nieuwe dieren (bijvoorbeeld de eikenprocessierups) die verschijnen.
We vragen niet alleen aandacht om de klimaatverandering te verminderen, maar juist ook om in actie te komen tegen de gevolgen ervan. Nu we onze tuinen en balkons herontdekken omdat we meer thuisblijven kan dit HET MOMENT zijn om de nadelen van de klimaatverandering óók aan te pakken in en rondom ons eigen huis (of bedrijf).