Sneeuwbalactie verliep (sneeuw)stormachtig

24 okt 2020

Op 24 oktober hebben 340 sneeuwballen razendsnel een nieuwe eigenaar gevonden. KANT organiseerde spontaan deze actie om inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt de gelegenheid te geven hun tuin meer biodivers en klimaatbestendig te maken. De wollige Sneeuwbal (Viburnum Lantana) is een sierlijke heester van ongeveer 2 meter hoog, die in het voorjaar uitbundige witte bloemen geeft. De belangstelling voor de actie doet vermoeden dat de (social) media die we ingezet hebben ruim gelezen zijn. Binnen een uur waren op de vier uitdeelplaatsen alle planten op!

We hebben ervaren dat mensen goed rekening houden met anderen. Veel mensen namen genoegen met minder dan de 3 planten die we per afhaler hadden bedacht. Desondanks waren we heel snel door de voorraad heen. Daar waar we hadden gedacht om tot 13 uur planten te kunnen uitdelen moesten we al snel mensen teleurstellen. Gelukkig namen mensen dat sportief op. We zijn dan ook geïnspireerd geraakt om bij een volgende kans opnieuw planten aan te bieden.

Ondanks de drukte hielden mensen goed rekening met de gewenste “Corona-afstand”. Dat verliep naar wens. We hebben veel leuke reacties gehoord op dit initiatief en we hebben veel blije gezichten gezien. Er is goed gedoneerd voor Meerbomen.nu, ruim € 200,=. Op een van de adressen heeft iemand, die toch al op weg was naar de patisserie, spontaan wat lekkere gebakjes gehaald voor de uitdelers ter plekke. We voelen ons opgetogen en blij, ook al omdat de vele tientallen mensen die we moesten teleurstellen begripvol reageerden. Hopelijk kunnen we hen bij een volgende gelegenheid gelukkig maken met een mooie plant.

De lokale omroep (LOHA) heeft bij het uitgiftepunt in Helvoirt een mooie film gemaakt, waarin niet alleen op de actie wordt ingegaan, maar ook op de doelstellingen van KANT en op de mooie permatuin.