Steeds meer regenwater stroomt de tuin in door afkoppelactie

28 okt 2021

Vught is weer een beetje beter aangepast aan het veranderende klimaat.

Ook dit jaar organiseerde KANT een regentonnen actie. Vorig jaar lag de nadruk vooral op het plaatsen van regentonnen. Dit jaar wilden we de inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt stimuleren om het regenwater te laten infiltreren in de bodem en vroegen we vooral aandacht voor het afkoppelen van de tonnen en de regenpijpen. Dit is meer dan 125 keer gedaan!

In samenwerking met KARWEI en onze “handyman” Albert konden deelnemers aan de actie met korting een regenton kopen en deze laten aansluiten door Albert. Ook kwam Albert op verzoek bestaande tonnen en regenpijpen afkoppelen.

De actie vond plaats in de maand augustus en was een groot succes. Er zijn 58 nieuwe tonnen aangesloten en afgekoppeld. Ook zijn er nog 68 al eerder aangesloten regentonnen afgekoppeld, dan wel regenpijpen rechtstreeks afgekoppeld van de riolering. Albert is hier tot in oktober mee bezig geweest.

Het bijzondere was dat het afkoppelen op een speciale (‘light’) manier gebeurde. Hierdoor gaat alleen bij hele hevige buien het regenwater nog naar de riolering. Op deze manier wordt 90 procent van al het regenwater opgenomen in de bodem zonder dat er bij hele hevige buien overlast ontstaat. De deelnemers waren erg tevreden en enthousiast over het resultaat.

KANT initiatiefgroep leden stonden een aantal zaterdagmiddagen in de KARWEI om uitleg te geven over deze actie. Het was leuk om te merken dat er steeds meer draagvlak komt voor natuurvriendelijke aanpassingen aan de tuinen. We waren aangenaam verrast hoeveel inwoners van Vught al op allerlei creatieve manieren bezig zijn met dit thema! En dat geeft ons een heel positief gevoel!