Succesvolle eerste lokale DONEER- EEN-ZAAILING-DAG

28 nov 2021

Op zaterdag 27 november zijn bij ‘BomenHUBS’ in Haaren en Den Bosch honderden boventallige boompjes ingeleverd. Dit jonge plantgoed (van inheemse herkomst) is ‘geoogst’ uit privétuinen en wordt tijdelijk ‘ingekuild’ in een HUB. Vervolgens vindt het zijn weg naar één van de vele aangemelde plantlocaties elders in Brabant.
Het doel van initiatiefnemer MeerBomenNU is om deze winter door het hele land 1.000.000 jonge bomen te oogsten (vooral zaailingen uit de natuur) en die te verdelen over plantlocaties waar ze welkom zijn en ‘groot mogen groeien’. Op deze manier kunnen mensen die ‘iets’ willen doen voor het klimaat hun ‘kluitje’ bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem.

KANTelaars Tiny en John Vermeer beheren deze winter een BomenHUB, aan de Hoge Raam 5 in Haaren (voorheen Helvoirt). Stijn Mertens doet hetzelfde in Minitopia, aan De Vaartgraaf in ’s-Hertogenbosch. Op beide plekken werden op de eerste inleverdag al vele honderden boompjes afgegeven, van allerlei soorten.
De volgende donatie-dag staat gepland op zaterdag 12 februari. Dan kun je in Haaren tussen 11.00 en 16.00 uur zaailingen inleveren. Bij Minitopia, kan dat op dezelfde dag ook tussen 10.00 en 16.00 uur, Engelerpark 10, 5221 AM ‘s-Hertogenbosch.
Want wanneer je te veel zaailingen van inheemse soorten op jouw perceel hebt staan en ze elders een kans wilt geven zijn ze welkom (graag 50 cm tot 2 meter groot en met soortenlabel eraan).
In dit artikel van Vught.nu lees je nog veel meer over de zaailingen doneer actie.

Ben je, net als wij, óók enthousiast over dit idee? En zou je op de één of andere manier willen helpen om dit initiatief verder te brengen?  Dan zijn daar veel mogelijkheden voor: klik op deze link voor info en aanmelding. En ‘zegt het voort!’

TIPS over (grootschalige) oogstlocaties in de regio’s ’s-Hertogenbosch en Tilburg zijn zeer welkom.
Je kunt ze doorgeven aan de HUB-beheerders: John en Tiny <06-22123917> of Stijn info@stinyhouse.nl.
LATEN WE deze winter BOMEN PLANTEN, waar, wanneer en ZOVEEL als het maar KAN(T)!