TEGELWIPPEN! Een spannende wedstrijd voor meer groen!

25 mrt 2022

Meer dan 100 gemeenten doen al mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Voor het eerst ook gemeente Vught. Wethouder Toine van de Ven heeft gemeente Vught aangemeld. Nu wordt de vraag: welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door levend groen?

Deze ludieke actie moet overheden en inwoners aansporen om bestrating te vervangen voor begroeiing. In de vorm van gras of planten, bomen en geveltuinen. De inzet van deze actie is dat inwoners erdoor aan het denken worden gezet om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Tegels hebben een heel nadelig gevolg voor de biodiversiteit en stenen zorgen voor opwarming van steden en dorpen.
Meer groen voorkomt onder meer wateroverlast en zorgt voor afkoeling op hete dagen. Nog een voordeel van groene tuinen is dat vogels, vlinders en (wilde) bijen zich daar thuis voelen.

Woningstichting Charlotte van Beuningen wil graag actief aan de slag met deze actie. Zij willen de wedstrijd onder de aandacht van hun huurders brengen, zodat die ook mee gaan doen met tegels en stenen wippen.
KANT zal bij de initiatieven van de woningstichting betrokken worden.

NK-tegelwippen ambassadeur en bekende tuinman Lodewijk Hoekstra gaf 21 maart het startschot voor het NK.
Ook geveltuintjes vindt hij zeker van belang!! Veel geveltuintjes verspreid door een stad of dorp, zijn volgens Hoekstra meer waard dan één groot groen plein. Hoekstra heeft de indruk dat steeds meer beleidsmakers de voordelen zien van tegels verruilen voor groen. Het zorgt voor een goede afwatering en dus minder overstromingen. Wanneer nu ook steeds meer inwoners het nut ervan gaan inzien wordt deze actie een groot succes!

Dit jaar zijn er drie Gouden scheppen en een Gouden Tegel te winnen door de deelnemende gemeenten. Het NK Tegelwippen duurt tot 31 oktober. Op de website  kun je de score van Vught bekijken door naar beneden te scrollen in de lijst van ‘Kleine gemeenten’. In die categorie doen ook Boxtel, St. Michielsgestel en Oisterwijk mee, dus de concurrentie onderling is zeer groot.

Beginnen jouw handen al te jeuken? Als je mee wilt denken en organiseren of actief (met je buurt) de handen uit de mouwen wilt gaan steken, meld je dan aan bij welkom@welkombijkant.nl.