Terugblik bezoek “Inwoners aan Zet” aan 2 Vughtse tuinen

15 sep 2024

Klimaatbestendige tuinen in Vught: gewoon beginnen!

Foto’s: Nora Verbraak

Donderdagavond 12 september organiseerde het project Inwoners aan Zet, samen met KANT, een bezoek aan twee klimaatbestendige tuinen in Vught.
Hoe voorkom je dat jouw buurt last krijgt van hitte en overstromingen, als gevolg van klimaatverandering? Wat kun je zelf doen? En hoe krijg je de buurt in beweging? “Gewoon beginnen, in een paar jaar kun je al veel bereiken,” vonden de belangstellenden.

Het tuinbezoek trok zo’n 15 mensen, niet alleen mensen van omliggende gemeenten, maar ook inwoners uit Helvoirt, Cromvoirt en Vught. Er waren enkele deelnemers die samen met buurtgenoten een project willen oppakken of dat al gedaan hebben. Een van de lessen is, dat het gemakkelijker is om je tuin klimaatbestendig te maken als je het samen met de buurt doet of met instemming van de buren. Maar dat blijkt niet altijd makkelijk. “Blijven praten, blijven publiceren en steeds laten zien wat helpt,” concludeerden ze.

Impressie van de eerste tuin nabij het Moleneindplein

In de eerste tuin toonde Sandra, de eigenaresse, hoe je in een relatief kleine achtertuin een overvloed aan groen kunt creëren. In amper vier jaar tijd is de tuin stap voor stap omgevormd tot een biodivers paradijsje. Achter haar huis heeft ze initiatief genomen voor een geveltuintje op het plein waar alle garages van de buren op uit komen. Druppelsgewijze volgen meer buurtgenoten haar voorbeeld. In haar tuin op het zuiden is onder andere plek voor een kasje, vijver en een overdekte zitbank voor twee personen in de schaduw. Ook zijn er meerder bomen aangeplant, o.a. voor fruit.

De tweede tuin in het bosrijke Vught-Noord

In de tweede tuin liet de jonge vader Cedric zien hoe hij, samen met zijn vrouw, de middelgrote tuin van hun huis veranderen tot een natuurlijke snoepplaats voor hun kinderen van 3 en 5. Ze wonen er nu ruim 8 maanden. In de tuin, maar vooral er rondom heen, staan grote bomen. Hun eerste klus was het maken van een moestuin met een stevige knipoog naar permacultuur. Geleidelijk aan worden verderop in de tuin borders omgevormd. Er is een compostbak gemaakt, waaraan juist deze week paardenmest was toegevoegd om het composteringsproces verder te ondersteunen. Samen met zijn vrouw genieten ze ervan als hun kinderen ‘stiekem’ van de cherry tomaatjes snoepen of hun buurkinderen laten zien wat sla is en hoe het groeit.

Leren van elkaar

De mensen van KANT hadden voor een overvloed aan koffie, thee, lekker water en lekkernijen gezorgd. Dat nodige uit om met de deelnemers nog even na te praten. Iedereen kon zo haar of zijn ervaringen uitwisselen. Er was veel behoefte aan praktische informatie over tuinen om zelf aan de slag te kunnen.
Een van de deelneemsters wist te vermelden dat ze jarig was op deze dag. Het is toch bijzonder als je een deel van jouw verjaardag wilt vieren met dit tuinbezoek. De meegebrachte chocolaatjes smaakten ons overigens goed.
Er zijn door de fotografe van KANT mooie foto’s gemaakt. In een beeldverhaal worden die nog toegevoegd aan dit bericht.

Wat is een klimaatbestendige tuin?

Hevige regenval en extreme temperaturen komen vaker voor dan vroeger. Daarom is het belangrijk dat ook tuinen binnen de bebouwde kom goed water opnemen. Dat kan door verschillende planten en bomen aan te planten die het water gebruiken, en door te zorgen dat regenwater goed de bodem in kan trekken. Met zo’n groene tuin heb je minder last van overstromingen, een groene tuin is koeler, en is ook beter voor de biodiversiteit. Er komen bijvoorbeeld meer verschillende vogeltjes op af.

Wat kun je zelf doen?

Moeilijk is het niet: plant een paar boompjes of struiken. En zorg voor variatie in bloemen en planten. Al die boompjes en planten hebben verschillende wortelstelsels en nemen zo al heel veel water op. Koppel je regenpijp af van het riool, en gebruik een regenton, of maak een kleine natuurlijke vijver of een ‘wadi’. Daarmee heb je ruimte om veel extra regenwater op te vangen. En daar heeft de hele tuin dan weer plezier van als het heet en droog is. En jijzelf ook!


Zicht vanuit de moestuin in tuin 2 op de bezoekers en de bosrijke omgeving.


Nieuwe aanplant van bomen en struiken om vruchten en noten in de tuin te krijgen.


Nieuwe aanplant in tuin 2


Zicht op de moestuin en de regenton inclusief volledige afkoppeling van hemelwater.


Achter tuin 1 is een geveltuin gemaakt die weelderig groeit ten bloeit.


Een van de borders in tuin 1


Slimme oplossing om water te hergebruiken.


In tuin 1 past ook een kleine kas, zelf gemaakt.


Vanzelfsprekend ook een regenton en waterafkoppeling


Vijvertje, gevoed door hemelwater.


De entree naast de woning is ook volledig benut als tuin.