Terugblik Open Tuinen Route 2024

11 jul 2024

We hebben mooie reacties ontvangen van bezoekers en van mensen die hun tuin hebben opengesteld. Het was zondag 30 juni ideaal weer om op pad te gaan en een aantal tuinen te bezoeken.
Op de drukste locatie werden van 10 tot 17 uur zo’n 65 bezoekers geteld. Omdat het niet mogelijk was om alle 14 tuinen te bezoeken op één dag schatten we in dat er in totaal ruim 100 verschillende mensen op pad zijn geweest.
Het deelnemersaantal is ongeveer gelijk aan de voorgaande jaren.

We laten graag de gastvrouwen en -mannen, die hun tuin openstelden, aan het woord. Hun woorden geven een mooie impressie van de dag:
“Wij hebben van een mooie dag genoten en ook in onze tuin hebben we veel mensen mogen begroeten. Wij willen volgend jaar graag weer meedoen.” (pluktuin Dovenetel)
“De tuinbezoekers waren allemaal enthousiaste en aardige mensen. Ze kwamen redelijk achter elkaar binnen. Tegen het middaguur werd het wat drukker. Ik heb met alle bezoekers persoonlijk kunnen praten. Ik vond het een leerzame ervaring.” (Christine)
“De open tuinen dag was erg leuk om te doen.” (Cedric)
“Wij hebben in onze tuin 21 mensen mogen ontvangen. Het is wel jammer dat er weinig tuinstarters zijn gekomen die je nog wegwijs kunt maken over de diversiteit en een “goed” gebruik van de tuin, klein of groot.” (Helma)
“Er zijn tussen de 16 en 20 personen geweest. Bij sommige ben ik naar buiten gegaan, en sommige waren zo weg. Een dropje of een kauwgompje en weg. Het was een leuke zonnige dag met leuke bezoekers. Dank je wel voor het mooie insectenhotel dat al een plaatsje in mijn achtertuin heeft gekregen.” (Rieke)

We ervaren dat bezoekers vooral aandacht hadden voor de beplanting en de inrichting van de tuin. In twee tuinen gaven mensen van de kerngroep KANT uitleg, samen met 4 vrijwilligers die een dagdeel wilden helpen. Op die plekken hebben we goede gesprekken kunnen voeren met bezoekers en uitleg kunnen geven over het thema “leve(n) de bodem”. Er waren af en toe ook vragen over de bodemproefjes die we hadden opgesteld en die we gedemonstreerd hebben aan ieder die dat wilde.


We hoopten ook op kinderen die met hun (groot)ouders mee wilden, maar die waren er niet veel. Op de foto hierna wordt gekeken naar dieren die in de tuin gevonden zijn.


We danken iedereen die zijn of haar tuin open heeft gesteld, de vrijwilligers die hebben meegeholpen en de ruim 100 bezoekers die we deze dag ontmoet hebben.

Hieronder nog wat foto-impressies uit enkele van de tuinen:

Pluktuin Pluk van de Baarzenflat met de grote eenhoorn in het midden


Zoek de wadi: volledig begroeid maar wel functioneel: drie regenpijpen wateren hierop af. Zelfs bij een heftige regenval zakt het water snel in de bodem in een verdieping die zo’n 3-4 m lang is.

Gevarieerde beplanting langs het terras in een tuingedeelte dat pas 1-2 jaar geleden is aangelegd.


Ook hier de eerste resultaten van aanplant door bewoners die pas verhuisd zijn naar hun nieuwe woning.


Composteren met organische resten uit eigen tuin.


Een slimme, smalle regenton, waar overtollig regenwater in de tuin loopt via een overloopslang en afkoppelunit (AKU).


Schapenwol als slimme bodembedekker. De grond droogt niet snel uit en het schapenwol blijft goed liggen rondom de planten.