Tuincoach spreekuren zijn allemaal geweest, actie voorbij!

28 jul 2021

Acht dinsdagen en twee zaterdagen in juni en juli was onze tuincoach, Marleen van Tilburg, op haar post in het Energieloket van VET. De meeste mensen die het spreekuur bezochten hebben een aanvullende afspraak gemaakt om in de eigen tuin te komen kijken voor een diepgaander gesprek. In totaal zijn er zo’n 10 vervolggesprekken uitgevoerd of nog ingepland.

Zoals Marleen in het tussenbericht al schreef was onze Tuincoach-actie een schot in de roos. De bezoekers stelden veelomvattende vragen. Het ging vooral over de beleving van de tuin en de manier waarop zij de tuin naar hun eigen zin kunnen invullen. De meer praktische vraagstukken over beplanting, bestrating of vergroening in de tuin kwamen ‘en passant’ aan de orde, maar voerden niet de boventoon.

Zo hebben we met deze actie ervaren dat tuinliefhebbers op zoek zijn naar een gesprekspartner om over hun tuin van gedachten te wisselen. Uitwisseling van ervaringen hopen we met KANT breed te bereiken. We doen dat bijvoorbeeld ook via de tuinscores op de website, die zichtbaar maken wie in jouw eigen buurt al ervaring heeft met klimaatbestendig tuinieren. Door samen te spreken over onze tuinen, ervaringen uit te wisselen en idee├źn op te doen vormen steeds meer bewoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt een samenhangende ‘community’, waar plezier in eigen tuin hand-in-hand gaat met een betere voorbereiding op de effecten van klimaatveranderingen.

Binnenkort evalueren we de Tuincoach-actie en zullen we bepalen of en hoe we de actie herhalen. Duidelijk is wel dat de actie in een behoefte heeft voorzien.